Jader i Idassa ispričali priču o Gradu

Predstava “Povijesni đir po gradu” u sklopu manifestacija “Đir po gradu” i “Advent u Zadru” započela je jutros u 11:30 na Narodnom trgu. Predstava je ostvarena prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu Plovidba kamenim brodom  i dio je projekta “Muzej na otvorenom – povijesni đir – putovanje kroz prostor i vrijeme”. Glumci zadarskog kazališta lutaka, Gabrijela Meštrović Maštruko i Dragan Veselić, u ulogama Idasse i Jadera i s dvije gitare u pratnji, obišli su 11 zamišljenih paluba kamenog broda.

Idassa i Jader personifikacija su grada i svojim pričama vode kroz 3000 godina staru povijest. Priču započinju na Narodnom trgu, gdje se Jader predstavlja i prisjeća svojih početaka, prvih građevina i prve svjetiljke na Trgu, koja je zasjala 1894. godine na Silvestrovo.  Potom su poveli posjetitelje do crkve sv. Šimuna gdje je nekoliko minuta bilo posvećeno legendi o Škrinji i četvorici zadarskih svetaca zaštitnika.  Krenulo se zatim na Trg pet bunara, Fošu, Državni arhiv i crkvu sv. Dominika pa je tako kolona stigla nazad na Narodni trg, od kojeg je krenula Kalelargom, glavnom ulicom Zadra. Tu se također zastalo kako bi se reklo nekoliko riječi o tom kultnom prostoru i simbolu grada gdje se oduvijek događaju druženja, zabave, pučke svečanosti,  a i prve ljubavi. Nešto manju publiku, Idassa i Jader poveli su potom sv. Stošiji i crkvici Gospe od Zdravlja. Zadnja kamena paluba bile su Orgulje, gdje su se spojile povijest i sadašnjost, a Idassa pronašla svoju ljubav u Jaderu, odnosno u gradu.

Jader i Idassa na Rivi

Predstava je obuhvatila sve najznačajnije zadarske lokalitete i povijesne događaje koji čine Zadar posebnim. Govorilo se o povijesnoj arhitekturi, vjeri, trgovini, značajnim ličnostima, običajima građana, obrazovanju i navikama generacija i generacija Zadrana.

Svaki korak i svaku priču pratili su zvuk gitare i poznate zadarske pjesme  “Kalelarga” i “Dite zadarsko”. Ipak, vjerojatno zbog slabog odaziva, 14 je kamenih paluba iz scenariju skraćeno na 11. No bez obzira na to, “Povijesni đir po gradu” izvodit će se i dalje tijekom turističke sezone uz simultani prijevod na stranim jezicima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...