Predstava "Povijesni đir po gradu"

Jader i Idassa ispričali priču o Gradu

Agencija ZARAPIX
Tamni način

Predstava “Povijesni đir po gradu” u sklopu manifestacija “Đir po gradu” i “Advent u Zadru” započela je jutros u 11:30 na Narodnom trgu. Predstava je ostvarena prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu Plovidba kamenim brodom  i dio je projekta “Muzej na otvorenom – povijesni đir – putovanje kroz prostor i vrijeme”. Glumci zadarskog kazališta lutaka, Gabrijela Meštrović Maštruko i Dragan Veselić, u ulogama Idasse i Jadera i s dvije gitare u pratnji, obišli su 11 zamišljenih paluba kamenog broda.

Idassa i Jader personifikacija su grada i svojim pričama vode kroz 3000 godina staru povijest. Priču započinju na Narodnom trgu, gdje se Jader predstavlja i prisjeća svojih početaka, prvih građevina i prve svjetiljke na Trgu, koja je zasjala 1894. godine na Silvestrovo.  Potom su poveli posjetitelje do crkve sv. Šimuna gdje je nekoliko minuta bilo posvećeno legendi o Škrinji i četvorici zadarskih svetaca zaštitnika.  Krenulo se zatim na Trg pet bunara, Fošu, Državni arhiv i crkvu sv. Dominika pa je tako kolona stigla nazad na Narodni trg, od kojeg je krenula Kalelargom, glavnom ulicom Zadra. Tu se također zastalo kako bi se reklo nekoliko riječi o tom kultnom prostoru i simbolu grada gdje se oduvijek događaju druženja, zabave, pučke svečanosti,  a i prve ljubavi. Nešto manju publiku, Idassa i Jader poveli su potom sv. Stošiji i crkvici Gospe od Zdravlja. Zadnja kamena paluba bile su Orgulje, gdje su se spojile povijest i sadašnjost, a Idassa pronašla svoju ljubav u Jaderu, odnosno u gradu.

Jader i Idassa na Rivi

Predstava je obuhvatila sve najznačajnije zadarske lokalitete i povijesne događaje koji čine Zadar posebnim. Govorilo se o povijesnoj arhitekturi, vjeri, trgovini, značajnim ličnostima, običajima građana, obrazovanju i navikama generacija i generacija Zadrana.

Svaki korak i svaku priču pratili su zvuk gitare i poznate zadarske pjesme  “Kalelarga” i “Dite zadarsko”. Ipak, vjerojatno zbog slabog odaziva, 14 je kamenih paluba iz scenariju skraćeno na 11. No bez obzira na to, “Povijesni đir po gradu” izvodit će se i dalje tijekom turističke sezone uz simultani prijevod na stranim jezicima.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar