Inicijativa “Za rivu” najavila upravni spor pred Visokim upravnim sudom

Građanska inicijativa “Za rivu” pokrenut će upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske protiv Odluke Ministarstva uprave kojom se utvrđuje neispravnim Prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma o izgradnji luke za javni promet u Sv. Filip i Jakovu, a njihovo priopćenje prenosimo ovdje:

Ministarstvo uprave smatra da je pitanje provedbe odluke o donošenju ili izmjeni prostornog plana isključivo u djelokrugu zainteresiranog investitora te se stoga o takvom pitanju ne može raspisati referendum. Takvu odluku smatramo skandaloznom, jer implicira da u jednoj demokratskoj  pravnoj državi za provedbu nekog akta nije nadležno tijelo javne vlasti već investitor. Smatramo da se ovakvim pristranim i doslovnim tumačenjem zakona forma stavlja ispred sadržaja, a mogućnost bilo kakve investicije, makar i ovako nepromišljene, ispred javnog interesa. Stoga ćemo nastaviti poduzimati sve pravne korake koji su nam na raspolaganju da spriječimo izgradnju sporne luke koja bi dugoročno i nepovratno ugrozila javni interes stanovnika Sv. Filip i Jakova, a i cijele Općine.

Ministarstvo uprave Republike Hrvatske donijelo je Odluku kojom se utvrđuje neispravnim Prijedlog za raspisivanje lokalnog referendumadostavljen od Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov s referendumskim pitanjem: „Jeste li za izgradnju dijela obalnog pojasa- luke otvorene za javni promet lokalnog značaja u naselju Sv. Filip i Jakov, kako je predviđeno u odluci o donošenju I. Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenje obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov, donesenoj od općinskog vijeća Općine Sveti Filip i Jakov, KLASA:350-02/14-02/06, URBROJ:2198/19-02-15-36 od 08. lipnja 2015. godine (Službeni glasnik Općine Sveti Filip i Jakov broj 05/2015). U odluci između ostalog stoji da je Ministarstvo uprave Republike Hrvatske utvrdilo da je prijedlog za raspisivanje referenduma podnesen od dovoljnog broja birača te da je poštivana procedura o prpvedbi prikupljanja potpisa. Međutim, Ministarstvo uprave smatra da se o navedenom pitanju uopće ne može provoditi referendum. Naime, prema njihovoj interpretaciji u predmetnom slučaju ne radi se o pitanju iz djelokruga općinskog vijeća o kojem isto ima pravo donositi odluke: općinsko vijeće ima pravo donositi odluke o donošenju prostornih planova i njihovih izmjena  i dopuna, a ne i odluka o zabrani provedbe prostornog plana. Dakle, Ministarstvo smatra da je pitanje provedbe odluke o donošenju ili izmjeni prostornog plana u djelokrugu zainteresiranog investitora. Stoga se o takvom pitanju uopće ne može raspisati referendum.

Takva odluka je skandalozna  jer implicira da je u pravnoj državi za provedbu nekog akta nadležan investitor, a ne tijelo javne vlasti. Također smatramo da je iz referendumskog pitanja :

„Jeste li za izgradnju dijela obalnog pojasa- luke otvorene za javni promet lokalnog značaja u naselju Sv. Filip i Jakov, kako je predviđeno u odluci o donošenju I. Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenje obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov, donesenoj od općinskog vijeća Općine Sveti Filip i Jakov, KLASA:350-02/14-02/06, URBROJ:2198/19-02-15-36 od 08.lipnja 2015. godine (Službeni glasnik Općine Sveti Filip i Jakov broj 05/2015).“

jasno vidljivo da Općinsko vijeće stavljanjem izvan snage I. Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenje obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov (što je u njenoj nadležnosti) vrlo jednostavno onemogućava poduzimanje bilo kakvih daljnjih pravnih postupaka koji bi mogli dovesti do izgradnje sporne luke, osobito ako se uzme u obzir da u ovom trenutku lokacijska dozvola za izgradnju luke nije pravomoćna te nije pokrenut postupak za izdavanje građevinske dozvole-dakle ne postoje uvjeti za gradnju. Smatramo da se ovakvim pristranim i doslovnim tumačenjem zakona forma stavlja ispred sadržaja, a mogućnost bilo kakve investicije, makar i ovako nepromišljene, ispred javnog interesa.

Zbog navedenih razloga  građanska inicijativa „Za rivu“ savjetovat će se sa pravnim stručnjacima iz područja prostornog planiranja i upravnog prava te će, ukoliko za to postoje temelji, pokrenuti pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske protiv ovakve odluke Ministarstva uprave.

Bez obzira na na novonastale formalno-pravne implikacije koje u ovom trenutuku onemogućavaju raspisivanje referenduma važno je podsjetiti se važne činjenice da je 928 stanovnika Općine sveti Filip i Jakov svojim potpisom ukazalo na potrebu raspisivanja referenduma o izgradnji luke jer smatraju da je to projekt koji nije u interesu stanovnika općine. Smatramo da bi, bez obzira na raspisivanje referenduma, svaka odgovorna vlast tu činjenicu trebala uzeti u obzir,  preispitati svoje odluke i poduzeti korake kako bi se usuglasila sa mještanima vezano uz viziju napretka i razvoja Sv. Filip i Jakova.

  Također ne smijemo zaboraviti činjenicu da je donošenje spornih izmjena UPU-a bilo netransparentno zbog čega je većina stanovnika bila neinformirana o samom projektu, a njihovo sudjelovanje u donošenju UPU-a bilo znatno otežano, najviše zbog prethodnog raspuštanja mjesnog odbora Sv. Filip i Jakova (koji još uvijek ne postoji, što je protuzakonito). Podsjećamo i da je lokacijska dozvola za izgradnju luke zatražena od strane Općine Sv. Filip i Jakov, što je presedan obzirom da to nije u nadležnosti Općine i tu mogućnost zakon uopće ne predviđa,  te je izdana usprkos protivljenju i primjedbama ministarstva kulture.

Sve su to razlozi zbog kojih ćemo nastaviti poduzimati sve pravne korake koji su nam na raspolaganju da spriječimo izgradnju sporne luke koja bi dugoročno i nepovratno ugrozila javni interes stanovnika Sv. Filip i Jakova, a i cijele Općine.

Građanska inicijativa „Za rivu“

Marija Rukavina

Iza sela 18, 23207 Sv. Filip i Jakov

Mob. +385 98 198 7970

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...