Izložba staklenih jaslica u Muzeju antičkog stakla

U Muzeju antičkog stakla u Zadru, u utorak, 22. prosinca 2015. u 19 sati biti će otvorena izložba staklenih jaslica “Gloria in excelsis…” autorice Mire Ličen Krmpotić. Izložba će biti postavljena do 20. siječnja 2016. godine.

Nakon otvorenja izložbe, u 19:30 sati mješoviti pjevački zbor Condura Croatica – Zadar održati će Božićni koncert na kojem će izvesti tradicionalne božićne napjeve Hrvatske i Europe.

Svake jaslice, bile one u kući, u crkvi ili izložene na javnim mjestima, još od vremena svetoga Franje, prije gotovo osam stotina godina, nesmanjenom snagom uvijek ponovno  bude tankoćutnu kreativnu maštu onih koji ih izrađuju i postavljaju; dok u velikome mnoštvu koje im se divi izazivaju osobitu, gotovo dječju radoznalost, pomiješanu s nježnim iščekivanjem nečega što uz božićne  jaslice  čisto i prisno odjekuje naskrivenijim kutovima srca.

Skupina “Staklenih jaslica”, nastalih za ovogodišnji Božić u studiju Mire Ličen Krmpotić, cijenjene akademske slikarice i magistre restauratorstva u Piranu, u umjetničkom smislu predstavljaju nešto zasebno; one su poput probranih zrna plemenitog grožđa iz umjetničina zrelog i bogatog stvaralačkog opusa. Skromne i naizgled jednostavne, samo u bitnim potezima ocrtane figure u staklu, mogu površnog gledatelja na prvi pogled prevariti, tako da ih promatra kao puki primjer modernih jaslica, namijenjenih za dom osoba profinjenog ukusa i  određene kulture.

No ako im posvetimo malo vremena i  pogledamo ih pobliže, možemo u jasnim crtama prepoznati čitavu Mirinu umjetničku i životnu bit: od prepoznatljivih i izražajnih slojeva boje koji se isprepliću žarkim nijansama istarskog kolorita, do čistoće istančanih, a istodobno odlučnih slikarskih poteza što odražavaju njezin životni, umjetnički i duhovni put. Mira je u svom mediteranskom i širem okruženju poznata prvenstveno kao slikarica, premda se već za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, kod kiparice Lize Hribar, vrlo brzo susrela i s keramikom, te joj se od tih dana pa sve do danas neprimjetno posvećuje, u sjeni velikih i manjih ostvarenja na platnu, a nešto kasnije i vitraja blistavog kolorita.

Jarke boje i osobiti ritam slikarskih poteza u raznim su se stvaralačkim razdobljima umjetnice preobražavale u kombinacije boja i njihovih nijansi te postale likovni odraz svakodnevnih napetosti među izazovima života s jedne strane i jasno definiranog nutarnjeg cilja, što ga ona smjelo slijedi od mladenačke dobi. Uvijek novim umjetničkim izazovima i suočavanjima s mnogobrojnim životnim kušnjama, osobno je i umjetnički  sazrela te stekla sebi istaknuto mjesto u slovenskoj umjetnosti.

U posljednjem razdoblju, posvećenom  kaljenom staklu, pronašla je novi umjetnički izražajni oblik i pročišćeni jezik čija su kruna staklene jaslice u koje je utkan čitav Mirin osobni i umjetnički iskaz.

Oblikovanje u staklu posebno je zahtjevno, stoga je to još vrjedniji umjetnički čin. Osjetljiva i krhka sirovina zadobiva na primjeru Mirinih figuralnih jaslica u staklu osobit čar, jer kroz njihovu prozirnost nenametljivo, a istodobno vrlo jasno prosijava božićna poruka; od nježne, čiste i iskrene ljubavi, koju uprizoruje rođenje Boga među nama, do slike obitelji kao njegova doma i sigurnog utočišta, te skupine ljudi koja se, po Mateju (18,20), zalaže za istinske odnose što uvijek ponovno omogućuju rađanje Njegove nazočnosti među nama.

Možda je upravo ova raznobojna prozračnost, a istodobno i krhkost stakla najprikladnija i naslikovitija tvarna podloga uzvišene umjetničke poruke što odražava ljepotu i plemenitost ljudskih odnosa i njihovu ranjivost, ako ih se ne gaji potrebnim oprezom.

Ova elokventna izložba Mirinih jaslica u staklu nas ispunjava novim žarom i poletom uvijek nove Ljepote, koja traži utočište u našim srcima, nadasve u onima koji ljube istinske uzajamne odnose.

Silvester Gaberšček

Mira Ličen Krmpotić ( rođena je 1950. god. u Puli) je studirala na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, gdje je 1973. god. diplomirala kod prof. Maksima Sedeja i 1975. završila specijalizaciju za restauratorsko-konzervatorsku djelatnost. Od završetka studija živi u Piranu. Stvara u različitim slikarskim tehnikama, a posljednjih godina svoj likovni izričaj ostvaruje  i oblikovanjem  u staklu. Njezin  popis samostalnih i skupnih izložaba u inozemstvu i tuzemstvu dugačak je, a  za svoj rad primila je i niz nagrada. Autorica je u suvremenoj slovenskoj likovnoj riznici zabilježena kao značajna nasljednica njegovanja bogate tradicije sakralne umjetnosti (info : www.miralk.si, Monografija Mira Ličen Krmpotić).


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...