Još jedan pokušaj: Hoćemo li napokon dobiti mandatara?

Nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora, Most nezavisnih lista pozvao je čelnike HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste na zajednički sastanak koji će se održati u ponedjeljak.

Ono što se do prije dva dana činilo nemogućom misijom danas će se točno u podne dogoditi, za isti stol sjest će čelnici HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović.

Zbog većeg broja ljudi koji će nazočiti sastanku iz Mosta su odlučili održati ga u konferencijskoj sali hotela Esplanade u 12 sati. Izjave za medije davat će se nakon sastanka.

Također, u ponedjeljak će se održati i drugi krug konzultacija predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović sa čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Konzultacije će se održati u dva dijela – prijepodnevni će trajati do 11 sati, a poslijepodnevni dio počinje od 14 sati. Po završetku konzultacija hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović obratit će se javnosti.

Podsjetimo, u prvom krugu konzultacija predsjednica nikome nije dala mandat za sastavljanje Vlade jer “nitko nije raspolagao dostatnom potporom zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar”.

Prema Ustavu, predsjednica Republike mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...