Cestitka_Uskrs

Kako uštedjeti za putovanje ili čak besplatno vidjeti svijet?

Vrijeme za putovanja samo po sebi nije neki problem, godišnji odmori, vikend putovanja izbor je šarolik. No najveći problem nekada su ipak financije. I kako onda putovati a da se ne opterete kreditne kartice ili nepotrebno ulazi u minus na računu?

O ovoj temi bi se dalo raspravljati na dugo i na široko. No sve bi se svodila samo na jednu stvar a to je štednja. Štednja je za mnoge od nas strani pojam, posebice kada nam plaća nije dovoljna da stegnemo od 15. do 15., ali kad malo bolje pogledate na što sve trošite novac vidjet ćete da se itekako može uštedjeti za jedno pristojno putovanje.

Kava

Ispijanje kava

Mnogi od nas satima sjede u kafićima i ispijaju kave. Budimo iskreni sami prema sebi, kava u kafiću nije jeftina. Istina još postoje rijetka mjesta koja kavu imaju po 6 kuna, ali to su više izuzeci nego pravila, te danas kava stoji i po 12 kuna za šalicu. I neka popijete takvih 3 na dan? To je 36 kuna. Ako smanjite na samo jednu kavu i ostatak stavite sa strane ili na štednju, mjesečno bi mogli uštedjeti do 720 kuna. Sad to pomnožite s brojem 7, što je prosječan broj mjeseci unutar kojih Hrvati idu na putovanja, dobijete iznos od 5000 kn. Bome je to dobar iznos za neko putovanje, pa makar samo za respektabilni džeparac, piše portal Pun kufer.

Ako smanjite na samo jednu kavu i ostatak stavite sa strane ili na štednju, mjesečno bi mogli uštedjeti do 720 kuna.

Gablec na poslu

Jeste li ikada razmišljali o tome koliko biste uštedjeli ako biste si nosili gablec na posao od kuće. Bilo da se radi o ostacima od ručka dan prije ili da ste si pripremali hranu samo za gablec, uštede mogu biti velike. U prosjeku se cijena gableca po restoranima kreće oko 23 kune, što bi bio neki prosječni, ne glamurozni gablec. Po cijeni od 23 kune kod kuće si možete pripremiti hranu za barem dva dana, ovisno o apetitima. I vraćamo se opet na matematiku. Ako nam za dva dana treba 23 kune za gablec to znači da, umjesto 690 mjesečno ćemo potrošiti 345 kuna. Ako taj iznos opet pomnožimo sa sedam mjeseci dobijemo iznos od 2415 kuna. Nije zanemarivo.

Euro, novac, kovanice

Sitniš

Po meni najbolji način štednje. Prije godinu dana bio sam u Istanbulu i kupio si novčanik koji na sebi nema onaj iritantni pretinac za kovanice. Tako sam sada prisiljen sve kovanice stavljati u džep hlača ili u neku posudu na radnom stolu na poslu. U tih godinu dana na taj način uspio sam uštedjeti za putovanje u Maroko, ne cijeli iznos, ali dobar dio, a sada štedim za putovanje u Pariz za mjesec dana. I moram priznati da sam već sada uspio skupiti pozamašnu svotu kovanica. Ako vam je muka od silnih kovanica u džepu dobar iznos se može skupiti, ako ostavljate samo kovanice od 5 kuna, popularne ‘medeke’.

Načina kako uštedjeti novac za putovanja je mnogo. Nema smisla da vam ja sada pametujem o tome gdje i koliko biste trebali trošiti jer vi sami najbolje znate gdje možete malo otpustiti da bi nešto dobili. Sve što je potrebno je samo malodiscipline i dobra volja, ostalo dolazi pomnim planiranjem putovanja.

Eto, mojih par savjeta, mlaćenje prazne slame, ali ako malo bolje razmislite koliko potrošite na kave ili cigarete? A koliko biste toga vidjeli i doživjeli da smanjite s jednim od tog dvoje? Ja jesam, i moram priznati da do tog trenutka ni sam nisam bio svjestan koliko novaca mi je odlazilo na nepotrebne gluposti. Sada, putujemsvako malo i neopisivo se radujem sljedećem putovanju.

Ako i ne uspijete uštedjeti pogledajte video i otkrijte kako možete besplatno vidjeti svijet!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...