Kineske vlasti pojačale kontrolu internetske komunikacije

Kina je potiho, protekle nedjelje, donijela zakon koji se bavi mjerama obrane od terorizma. No, u njemu postoje i vrlo kontroverzne odredbe koje se tiču privatnosti i slobode na Internetu. Poznato je kako ova zemlja ne cijeni odveć privatnost korisnika i da u velikoj mjeri cenzurira pristup raznim internetskim stranicama i servisima, a s novim zakonom stanje bi se moglo dodatno pogoršati.

Upravo doneseni antiteroristički zakon daje kineskim vlastima pravo da od svih telekoma i pružatelja internetskih usluga u toj zemlji zatraže pomoć u pristupu svim potrebnim podacima (lozinkama i slično), kako bi mogli nadzirati komunikaciju građana.

Prema istom zakonu internetske kompanije nisu dužne nadležnim službama dostaviti enkripcijske ključeve, tj. ostaviti otvorena stražnja vrata do zaštićene komunikacije. Međutim, ostaje nejasno što će se dogoditi zatraže li vlasti neku kompaniju enkripcijske ključeve – hoće li ih u tom slučaju one odbiti dostaviti, ugrožavajući svoje poslovanje, ili će pak Kina na njih vršiti pritisak da se ipak dokopa kriptiranih poruka svojih građana. Kontroverzni zakon stupa na snagu 1. siječnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...