Ministar Varga u Zadru: “Sve više djece ima karijes!”

Briga o zdravlju postaje prioritet, svjedoči nam to i današnja gužva na Narodnom trgu. Naime, ondje se u razdoblju od 11 do 12:30 sati održavala promocija za četiri nacionalna preventivna programa: Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja, Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Za sve one koji su željeli steći uvid u svoje zdravstveno zdravlje, a takvih je danas bilo mnogo, odvijala se besplatna akcija mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne mase.

Mjerenje tlaka, Narodni trg

Ovu hvalevrijednu akciju u organizaciji Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo Zadar došao je podržati i ministar zdravlja Siniša Varga.

– Podaci govore o sve boljem i boljem odazivu za pretrage koje se izvode besplatno, bezbolno i bez čekanja. Primjerice, dobar je odaziv za mamograf, za papa test je nešto manji, kazao je Varga, ističući kako Hrvatska bilježi porazne rezultate po pitanju oralnog zdravlja te je sve više slučajeva karijesa i izvađenih zubi, posebice kod djece i mladih.

Budući da je u tijeku mjesec borbe protiv ovisnosti, Varga se dotaknuo i te važne društvene problematike. Istaknuo je kako u Hrvatskoj već dugi niz godina djeluju organi za prevenciju ovisnosti, među kojima ističe Županijski zavod za javno zdravstvo:

– Zavodi se ne bave samo bilježenjem statistike, već aktivno rade na smanjenju ovisnosti. Po samom pitanju broja ovisnika mi smo trenutno na europskoj sredini, no neki se trendovi pogoršavaju. Aktivno radimo na preokretanju tih trendova u suradnji s Uredom za suzbijanje zlouporabe droga, Županijskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te pravosuđem. Podaci pokazuju da te mjere imaju efekta, rekao je Varga, objasnivši da je stanje najgore po pitanju alkohola i duhanskih proizvoda:

– Među mladima duhan i alkohol ponovo postaju društveno prihvatljivi, iako to ne bi smjeli biti. Apeliramo na roditelje, odgojno – obrazovne ustanove, trgovce, ali i medije da nam daju podršku, kazao je Varga i osvrnuo se na zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima:

– Zakon je jasan, ali velika odgovornost leži na samim vlasnicima kafića i restorana. Inspekcije redovito izdaju prekršajne mjere, no u svrhu zaštite zdravlja stanovništva očito će biti potrebne i neke nove zakonske mjere, zaključio je Varga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...