Muškarce je puno teže liječiti

Muškarci su prava muka za liječnike, pokazalo je novo istraživanje koje se bavilo razlikama u ponašanju spolova, pa je preporuka – obratite pažnju i na spol pacijenta, a ne samo na njegove probleme.

Prof. dr. Soellner uoči uoči održavanja konferencije o rezultatima istraživanja o razlikama u ponašanju spolova kaže da puno ovisi o načinu vođenja razgovora s pacijentom, naglašavajući da bi većinom nekomunikativne muškarce trebalo potaknuti na aktivnije sudjelovanje u razgovoru..

– Puno je teže postaviti dijagnozu i liječiti muškarca nego ženu, jer pacijenti manje vode računa o svojim osjećajima i o njima nerado govore, smatra dr. Soellner, sažimajući bit rodnih razlika:

– Muškarci na medicinu gledaju sasvim drukčije od žena. Naime, njima je odlazak liječniku poput odlaska u auto-servis. Žele da se stvar riješi brzo i da krenu dalje. Žene, za razliku od njih, očekuju razgovor i savjet.

Kao primjer je naveo način na koji se muškarci i žene nose s karcinomom. Kazao je da, generalno gledajući, najčešće u praksi otvoreno razgovara o raku dojke s pacijenticama, a najrjeđe o raku prostate s pacijentima, unatoč tomu što kvaliteta življenja više ovisi o metodi liječenja kod oboljelih od raka prostate nego kod pacijentica oboljelih od raka dojke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...