Na današnji dan prije 24 godine, Ukrajina je priznala Hrvatsku

Iako se potpuno opravdano 15. siječnja 1992. godine uzima kao iznimno važan datum važan u povijesti Republike Hrvatske, budući da su tada zemlje Europske zajednice priznale neovisnost naše zemlje, međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991.

Hrvatsku je, često to čujemo, prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a.

Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja 1992. Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. Dan poslije velikog međunarodnog priznanja našu domovinu su priznale: Argentina, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka i Urugvaj.

Međutim, manje je poznato da su prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku (Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija) to učinile još u jesen 1991. godine. One se rijetko spominju jer tada ni same nisu bile u potpunosti međunarodno priznate.

Naime, istodobno s raspadom Jugoslavije tekao je i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, gdje su prednjačile baltičke države i Ukrajina. Ove su države, kako smo već naveli, u to doba i same bile tek djelomično priznate.

Litva je svoju podršku hrvatskoj neovisnosti izrazila u srpnju 1991., dok je Ukrajina to učinila na današnji dan prije 24 godine, 11. prosinca 1991. godine. Upravo ukrajinsko priznanje Hrvatske kao neovisne države mnogi smatraju važnom prekretnicom, budući da je Ukrajina ujedno bila prva članica UN-a koja je priznala našu zemlju. Iako je i sama tada bila država “stara” tek tri i pol mjeseca, svejedno je smatrana članicom Ujedinjenih naroda i to još od 1945. godine kad su Ujedinjeni narodi i osnovani.

Inače, do 31. prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države, a kao zanimljivost se ističe da sredinom 2010. Hrvatsku još nije formalno priznalo 20 država, među kojima su Niger, Ruanda i Liberija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...