Najbolji savjeti o novcu koje ćete pročitati

Novac je potreban svima, osim par časnih iznimki koji samo potvrđuju da se na ovome svijetu sve vrti oko novaca. Svi ga žele, nekima se lijepi za prste, a drugima prolazi kroz njih ne ostavljajući ni traga.

E, upravo za takve je financijski stručnjak Alan Moore u svom tekstu na Business Insideru dao cijeli niz sjajnih savjeta kako da im prsti postanu ljepljiviji, da novac više ne odlazi od njih nego se zadržava.

Najprije isplatite sebe – od svakog prihoda ili plaće jedan dio ostavite sa strane, kako bi dalje ulagali po želji, i to prije nego krenete plaćati račune.

Fokusirajte se na prihode – umjesto da se fokusiramo na zaradu, većina se fokusira na troškove, odnosno kako ih smanjiti. Razmislite kako bi mogli ostvariti dodatne prihode, bilo traženjem povišice (ako si tako nešto možete priuštiti), ili dodatnim poslom ‘sa strane’. Moore kaže da je zapravo ‘puno lakše naći način da zaradite’, primjerice dodatnih 500 kuna mjesečno, nego naći način da za tih 500 kuna srežete troškove.

Ulažite u sebe prije nego krenete čuvati za stare dane – ulaganjem u sebe, u obrazovanje, certifikate, doškolovanja, iskustva i putovanja…, zapravo se brinete za to da ostvarite više prihoda, što će se kasnije ocrtati i u mirovini. Također, moći ćete lakše uštedjeti za ‘treću dob’.

Poduzetništvo je najbolji put do financijske samostalnosti – kada preuzmete kontrolu nad svojom karijerom i zaradom, iskusit ćete i pravu financijsku samostalnost. Kada radite kao dio neke tvrtke i za nekoga, ustvari pomažete njegovom ostvarivanju zarade, smatra ovaj savjetnik.

Živi za danas, ali ne zaboravi štedjeti za sutra – financijski planeri obično se moraju fokusirati na dugoročne poslovne planove, no isto tako je bitno posvetiti se današnjem danu. Uživajte u životu i slobodno potrošite novac i na nešto ‘neočekivano’, no nemojte se zaletjeti do mjere da drugi tjedan nećete imati ‘ni za lijeka’.

Znate li koliko i na što trošite? – pratite svoje izdatke, i pokušajte ih bilježiti, kako bi postali svjesni toga koliko i na što trošite. To će vam dati bolji pregled, a možda primijetite i određene nepotrebne troškove ili nešto što se može ‘reinvestirati’ negdje drugdje.

Nemojte kupiti kuću – nije uvijek istina da ćete dugoročno bolje proći s kućom nego iznajmljivanjem stana. Kaže da je kupovina kuće skupa, slijeva sav vaš novac u jednu nekretninu i ako dobijete ili poželite drugu poslovnu priliku ili selidbu, vezani ste kućom i papirologijom.

Ako zarađujete više, ne trošite odmah više – kada ste počeli zarađivati više ‘nego što ste naviknuli’, ne podebljavate automatski svoj stil života. Dakle, ako ste počeli više zarađivati, ne morate odmah trošiti tu razliku, već nastojte i dalje držati troškove pod kontrolom. Tako ćete imati više novaca, a i moći uložiti u nešto korisnije (poput vlastitog posla koji tako dugo želite).

Izbjegavajte dugove kao da se radi o životu i smrti – ovaj je savjet malo namjerno dramatiziran, ali u svakom slučaju nastojte se ne zaduživati ako zaista nemate potrebu za tim. Možda vam se čini da vam je neka rata “mala” i zapravo vam je donijela “dugoročno dobro”, no istina je da od trenutka kada nešto kupite na karticu ili kredit, osim ako vam je bilo neophodno, svaki mjesec dio vaših prihoda više neće pripadati vama. Možete živjeti dobro i bez zaduživanja.

Radite s financijskim planerom – Moore kaže da je svjestan toga da ovaj savjet zvuči kao ‘samopromocija’ struke, no ako planirate posao svakako je dobro imati ‘stručnjaka’ uz sebe, koji je specijaliziran za to da vidi stvari koje oko laika možda ne vidi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...