Najzloglasniji liječnici u povijesti

Liječnici su stručnjaci kojima ljudi povjeravaju svoje zdravlje, najvažniju stvar koju imaju, jer im je posao pomagati onima koji su bolesni. Međutim, kroz povijest smo vidjeli i potpuno suprotnu krajnost. Upoznajte neke od najgorih liječnika svih vremena.

Josef Mengele

Njemački SS oficir i nacistički iječnik, Josef Mengele je vjerovatno najpoznatije ime na ovom spisku. Poznat kao “Anđeo Smrti” ili čak “Prelijepi Vrag”, Mengele je bio glavni doktor zadužen za određivanje koji zatvorenici mogu raditi kao prisilni radnici, a koji su bili previše slabi – i koji su trebali biti ubijeni u plinskim komorama.

Ne samo da je Mengele odredio sudbinu milijuna ljudi, on je također bio naširoko poznat po svojim bizarnim eksperimentima na ljudima. U Auschwitzu, Mengele je bio vrlo zainteresiran za učenje o nasljeđivanju gena, a često je radio eksperimente na jednojajčanim blizancima. Navodno bi uzimao po 10 blizanaca, uspavao ih, zatim ih ubijao kloroformom i secirao kako bi usporedio tijela. Također je napravio eksperiment s dvije bliznake koje je zašio pomoću njihovih vena kako bi stvorio spojene blizance. Osim tih eksperimenata, pokušavao je promijeniti boju očiju ubrizgavanjem pigmenta u šarenicu, amputirao je udove i pokušavao ih vratiti, a radio je i sterilizaciju žena.
Uspio je izbjeći ruci pravde nakon Drugog svjetskog rata, te umro prirdnom smrću u Brazilu.

Harold Shipman

Harold Shipman je jedini britanski liječnik u povijesti koji je proglašen krivim za ubojstvo svojih pacijenata. Mnogi se slažu da je upravo on najgori serijski ubojica u povijesti. Bio je osuđen za ubojstvo 218 ljudi, ali je stvarni broj mogao biti dvostruko veći, jer se neke od žrtava nisu mogle identificirati.

Postao je liječnik opće prakse 1974. godine u Zapadnom Yorkshireu, a godinu dana kasnije otkriveno je kako krivotvori recepte za petidin za osobnu upotrebu. Bio je kažnjen, ali nije izgubio radnu dozvolu. Tijekom vremena, mnogo njegovih pacijenata je umrlo, uglavnom od diamorphina (medicinski izraz za heroin). Mnogi su bili zabrinuti zbog sve većeg broja smrti koje je Shipman potpisao, a na kraju je konačno pokrenuta i istraga protiv njega. Osuđen je na doživotnu robiju, a 13. siječnja 2004. godine se objesio u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Carl Clauberg

Carl Clauberg je bio jedan od mnogih liječnika koji su provodili eksperimente u nacističkim koncentracijskim logorima. Postao je nacist 1933. godine, a 1942. godine, prišao je Himmleru i predložio eksperimente u vezi masovne sterilizacije žena. Himmler je odobrio plan i dodijelio Claubergu Blok broj 10 u logoru.
Clauberg je očajnički želio pronaći jeftin i jednostavan način za sterilizaciju žena. Često je koristio kiselinu koju je ubrizgavao direktno u maternicu. Oštećene jajnike je uklanjao iz žena, a zatim ih slao u Berlin za daljnja istraživanja. Ponekad su pacijenti bili ubijeni kako bi se mogla vršiti obdukcija nad njima. Pretpostavlja se da je radio svoje bizarne eksperimente na oko 300 žena. Na kraju Clauberg je uhapšen, pušten, pa ponovno uhapšen, ali je umro prije suđenja.

Walter Freeman

Walter Freeman je bio neurolog koji je diplomirao na Yaleu i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pennsylvaniji. Iako svoje pohode nije započeo s lošim namjerama, Freeman je postao jedan od najzloglasnijih liječnika nakon što je izvršio preko 3500 lobotomija.

Freeman je u svoje vrijeme bio slavan jer je uspješno “liječio” pacijente. Međutim, Freemanove metode i nisu baš slavne, za lobotomski zahvat koristio je kuhinjski razbijač za led, a u jednom danu bez pomoći kirurga znao je izvesti i po 20 lobotomija. Čak je dopuštao i medijima da prate njegove zahvate, a jedan takav je završio sa smrću pacijenta, nakon što je razbijač leda ‘skliznuo’ u mozak. Vjerovali ili ne, Freemana nije omela smrt pacijenta, već je nastavio sa svojom operacijom na njemu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...