Nakon ovoga bateriju telefona više nikada nećete isprazniti do kraja

Pametni telefoni uglavnom imaju litij-ionske baterije koje su dizajnirane za neujednačenu i nedoslijednu upotrebu pa upravo zbog toga nikada ne biste trebali pustiti da se ona u potpunosti isprazni.

Naime, litij-ionske baterije imaju određen broj ciklusa punjenja prije nego što se njihova funkcija drastično naruši, a pun ciklus je definiran kada se baterija isprazni od 100 do 0 posto.

Nakon 400 ovakvih ciklusa, telefon gubi 20 posto svoje sposobnosti punjenja. To znači da punjenje telefona preko noći i njegovo korištenje dok se baterija u potpunosti ne isprazni nije dobro jer će to utjecati da baterija teže održi punjenje, a može dovesti i do kratkog spoja.

S druge strane, prekomjerno punjenje može dovesti do degradacije ukupnog kapaciteta baterije, a ostavljanje telefona duže na punjaču može dovesti i do pregrijavanja.

Kako biste izbjegli ove probleme, najbolje je bateriju telefona držati između 50 i 80 posto, što će produžiti njeno trajanje.

Međutim, imajte na umu da jednom mjesečno ispraznite bateriju do kraja i napunite je kako bi se kalibrirala na pravilan način.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...