Neplodnost boli, ali se u Zadru još uvijek ne može liječiti izvantjelesnom oplodnjom

Ne tako davno, virtualni svijet preplavila je fotografija koja istovremeno dočarava radost i bol in vitro oplodnje.

Fotografija prikazuje djevojčicu okruženu špricama koje je majka kroz godinu i pol morala koristiti kako bi nakon više neuspješnih ciklusa medicinski potpomognute oplodnje (MPO) konačno došla do toliko željenog djeteta, a mnogi su ju doživjeli kao gorku opomenu da dobiti dijete, suprotno uvriježenom mišljenju, za neke zaista nije najjednostavnija stvar na svijetu. Naime, procjenjuje se da oko 10 do 15 posto svjetske populacije pati od neplodnosti, a problem je prisutan u svim zemljama, neovisno o stupnju razvoja.

No, što je to neplodnost? Svjetska zdravstvena organizacija definira ju kao bolest reproduktivnog sustava uslijed koje se javlja izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa. Prema nekim podacima, otprilike 30 – 40% uzroka neplodnosti je vezano za probleme u žena. Isti postotak, 30 – 40%, pripisuje se muškom faktoru. U 20% slučajeva problem leži u oba partnera, dok je u 5% parova uzrok neplodnosti nepoznat.

Uzroci neplodnosti mogu biti različiti – od dugotrajnog izlaganja toksičnim kemikalijama i radijaciji, dugogodišnjeg konzumiranja “teških” droga, uzimanja nekih citostatika, pa sve do određenih spolnih bolesti (posebice klamidija) te životne dobi, hormonalnih i genetičkih poremećaja.

Neovisno o uzroku, treba zapamtiti da je problem neplodnosti stvaran i da, nažalost, sa sobom može donijeti po psihu vrlo opasne osjećaje nemoći, boli, očaja, čak i beskorisnosti. Dobronamjerni savjeti poput “samo se opustite” paru mogu samo odmoći, nabiti osjećaj krivice ili uzrokovati dodatnu nervozu u ionako osjetljivom životnom razdoblju.

Srećom, gdje majka priroda zakaže, uskače moderna medicina i pruža slamku spasa. Zahvaljujući cijelom nizu danas dostupnih metoda i postupaka liječenja steriliteta, velika većina partnera u konačnici uspije doći do toliko željenog djeteta.

Iako su uvjeti u zadarskoj bolnici još daleko od idealnih, budući da još uvijek nisu dostupni postupci izvantjelesne oplodnje, Zdenko Matas, dr.med., inače jedini zadarski subspecijalist humane reprodukcije, daje sve od sebe kako bi neplodnim parovima omogućio dugo sanjanu djecu.

– U Zadru se provodi cjelokupna obrada neplodnog para, a od 2002. provode se postupci unutartjelesne oplodnje (inseminacija sjemenom partnera). Kada je indicirana izvantjelesna oplodnja, pacijentica se upućuje u centre za IVF u Split, Rijeku ili Zagreb, rekao nam je dr. Matas.

Nažalost, cjelokupna obrada ipak ne uključuje i genetičku obradu:

– Razlikujemo sterilitet i infertilitet. U slučaju steriliteta do začeća uopće ne dolazi (u tom slučaju se u našoj bolnici provodi cjelokupna obrada), dok infertilitet podrazumijeva da do trudnoće dolazi, ali se ona ne uspijeva održati. Ako se pobačaji ponavljaju, potrebno je obaviti genetske pretrage, među kojima je i kariogram, objasnio nam je dr. Matas i dodao kako se navedene pretrage zasada ne vrše u zadarskoj bolnici.

Od onih postupaka liječenja neplodnosti koji su pak u nas dostupni, u Općoj bolnici Zadar godišnje se napravi oko 60 – 70 inseminacija, a uspješnost je oko 10% što se uklapa svjetske statistike za tu metodu potpomognute oplodnje, doznajemo od dr. Matasa.

– U 2013. godini napravljeno je 65 inseminacija kod 35 parova liječenih ovom metodom. Postotak kliničkih trudnoća bio je 12.3 % na broj provedenih postupaka, a broj rođene djece 10.7% na broj provedenih postupaka. U 2014. napravljeno je 60 inseminacija kod 42 para liječenih inseminacijom, a postotak kliničkih trudnoća bio je 10% na broj provedenih postupaka. Broj rođene djece bio je 6.7% na broj provedenih postupaka, iznio nam je dr. Matas statistike, a kako doznajemo, do kraja ove godine bit će nešto više od 70 inseminacija.

Mada nam je rečeno da ova najjednostavnija metoda, koja je relativno jeftina i bezbolna za ženu, može “riješiti” značajan dio parova, imali smo najbolju namjeru saznati što Uprava zadarske bolnice namjerava učiniti po pitanju uvođenja ostalih postupaka liječenja neplodnosti, no odgovor do zaključenja ovog teksta nismo zaprimili. Je li presudila prezatrpanost obavezama ili opća nezainteresiranost Uprave za parove koji se kao lavovi bore s problemom neplodnosti, također ne bismo znali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...