Nezadovoljni radnici Plotera u petak napuštaju gradilište!

Obnova Kneževe palače, našeg najvrjednijeg europskog projekta odvija se nažalost ispod željene dinamike. Neočekivane situacije usporile su rad, ali sad smo izašli iz faze nepoznanica te bi sve trebalo ići po planu. Preostalo nam je još 8 mjeseci da dovršimo radove. Još se može stići, ali morat ćemo stisnuti još jače, izjavio je na kolegiju gradonačelnika još u kolovozu ove godine Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, a gradonačelnik Božidar Kalmeta vrlo je odlučnim tonom ogdovorio kako se rok mora ispoštovati:

– Ako treba radnici tamo moraju spavati, a i mi ćemo s njima dok god se projekt ne dovrši. Takva su EU pravila, rok se jednostavno mora ispoštovati, kazao je tada Kalmeta. U nastavku priče, Grad je kao investitor i Nadzor postavili su zahtjev da se radovi ne prekidaju tijekom božićnih blagdana, kada radnici obično imaju stanku.

No, trakavica vezana uz obnovu Kneževe palače se nastavlja pa će po svemu sudeći Kalmeta i “ekipa” iz Grada pred Kneževom noćiti sami. Naime, radnici Plotera zaprijetili su da u petak napuštaju gradilište ako im gazda tvrtke Slavko Šimović ne isplati plaće.

Nezavidna je ovo situacija u kojoj bi se vrlo lako mogla obiti o glavi i Gradu – Europska unija ima nultu stopu tolerancije na “šlampavost” u smislu zabušavanja i probijanja rokova. Grad Zadar će tako dobivena sredstva iz EU fondova, a riječ je o 38 milijuna kuna, morati platiti iz proračuna te financirati završetak radova ako se ne ispoštuje rok.

Ploter bi trebao završiti svoj posao u svibnju, s očekivanim produžetkom roka, ali način kako ga oni obavljaju, nikome ne ulijeva povjerenje.

Podsjetimo, tvrtka Ploter radi i na projektima u Benkovcu, Škabrnji i Šibeniku, ali situacija ni ondje nije puno bolja. Politika tvrtke je očito staviti na stol najpovoljniju ponudu, ne mareći za brzinu izvođenja radova koji, konkretno u Zadru, trebaju dovršeni do svibnja.

– Nažalost, pomicanje rokova spada u domenu znanstvene fantastike, trebali bismo preokrenuti kuglu zemaljsku da se to dogodi. Nažalost, Grad ovdje može jako malo učiniti, jer je problem između gazde Plotera i njegovih radnika, a na koncu ispašta Grad Zadar i njegovi građani koji zbog novonastale situacije mogu bankrotirati, kazao nam je Erlić i dodao kako Grad ipak ima svojevrstan “plan B” na kojem se još uvijek radi:

– Zasad prema Ploteru reagiramo slanjem dopisa i priopćenja, a u planu imamo i neke konkretne korake. O tome ću vam više moći reći idućeg tjedna, zaključio je Erlić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...