Malim nogometom do vrijednog uređaja za Odjel ginekologije!

Odjel za ginekologiju i porodiljstvo Opće bolnice Zadar organizira humanitarni malonogometni turnir koji će se održati 28. prosinca od 19 do 21 sat u Mocirama. Sva prikupljena sredstva namijenjena su opremanju ovog bolničkog odjela office histeroskopom. O kakvom je uređaju riječ i zašto je važan, objasnio nam je dr. Luka Matak, inicijator i glavni organizator čitave akcije:

– Office histeroskop je uređaj koji se već više od deset godina rutinski koristi u razvijenim zemljama i zemljama Europske unije, no u Hrvatskoj je, nažalost, zasad još uvijek dostupan samo u privatnim klinikama. Uređaj vizualizira unutrašnjost maternice što omogućuje liječenje mnogobrojne patologije – polipa, mioma, rezidua placente, kao i čitavog niz drugih problema, kazao nam je dr. Matak, a doznali smo i što razlikuje office histeroskopiju od metoda koje se u našoj zemlji trenutno koriste.

Naime, metode koje se u nas standardno koriste uključuju dilataciju i kiretažu maternice i predstavljaju jedan jako agresivan postupak s obzirom da se radi o organima za reprodukciju. Osim što office histeroskopija zaobilazi navedene metode dilatacije cervikalnog ušća, također omogućuje ciljano odstranjivanje prikazane patologije te isključuje potrebu za bilo kakvom vrstom anestezije ili analgezije. Samim time isključeni su rizici koje anestezija nosi, žena ne mora prolaziti anesteziološku obradu te ne treba provesti nekoliko sati na odjelu nakon zahvata, budući da se isti obavlja u ambulantnim uvjetima bez posebne pripreme. Pacijentice mogu odmah kući, bez potrebe za otvaranjem bolovanja.

10258732_10207039301594911_7690070373039183290_n

Na turniru će sudjelovati ekipe liječnika, novinara, NK Zadar (generacija ’87 kojoj pripada i dr. Matak), dvije ženske nogometne ekipe (djevojčice NK Zadar i djevojčice NK Vrčevo) te sportske zvijezde Zadarske županije, među kojima su Luka Modrić, Danijel Subašić, Marjan Buljat, Marin Tomasov, Antonio Mršić, Dragan Blatnjak, Krševan Santini, Ivan Santini i mnogi drugi. Svoje sudjelovanje još trebaju potvrditi čelni ljudi iz županijskog i gradskog poglavarstva, a budući da je svrha akcije itekako plemenita, uvjereni smo da će se i oni rado odazvati.

– Isto tako, 23. prosinca od 9 sati u Supernovoj ćemo postavit štand na kojem će se dijeliti kolači i sakupljati dobrovoljni humanitarni prilozi. Tamo ćete moći kupiti i karte po simboličnoj cijeni od 10 kuna, a bit će organizirana i tombola, rekao je dr. Matak.

Broj karata koje možete kupiti je neograničen pa imate lijepu priliku učiniti dobro djelo i još si povećati šanse za dobitak neke od bogatih nagrada.

Što drugo reći, no – pokažimo zadarsko srce i ispunimo dvoranu Mocire do posljednjeg mjesta. Svi u Mocire!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...