Otkriće stoljeća: Ispod Mona Lise pronađen skriveni portret!?

Nakon punih deset godina analize uz pomoć specijalne svjetlosne tehnologije, jedan francuski znanstvenik je upravo obznanio vijest da se iza Mona Lise skriva još jedan nepoznati portret.

Pascal Cotte tvrdi da se ispod najpoznatijeg djela Leonarda Da Vincijaskriva misteriozna figura koja nema ni pogled ni osmjeh po kojem je ona poznata. Mona Lisa je već godinama izložena u pariškom Louvreu i uvjerljivo je najskuplja slika na svijetu čija se vrijednost procjenjuje na 782 milijuna dolara. Louvre u ovom trenutku odbija komentirati tvrdnje francuskog znanstvenika.

Moglo bi doći do promjene imena Mona Lise

Povjesničar umjetnosti Andrew Graham-Dixon, koji je s BBC-em producirao novi dokumentarni film “The Secrets of the Mona Lisa”, sugerirao je da bi ovo otkriće moglo dovesti čak do promjene imena slavne slike. “Uvjeren sam da je ovo jedno od najvažnijih otkrića stoljeća”, rekao je Dixon za BBC. “Siguran sam da će stručnjaci u Louvreu neko vrijeme oklijevati s promjenom imena, ali do toga će morati doći”, dodao je.

Pascal Cotte je od Louvrea dobio odobrenje za pristup slici još 2004. Mona Lisa je inače u Louvreu izložena u zasebnoj sobi i nalazi se u dvostrukom okviru s neprobojnim staklom. Cotte je razvio posve novu tehnologiju koja se bazira na upotrebi snopova svijetla uz pomoć kojih može otkriti što se skriva u dubljim slojevima slike. “Sad konačno možemo analizirati sve što se događa u različitim slojevima, odnosno možemo ih postupno skidati. Na taj način možemo rekonstruirati kronologiju nastanka bilo koje slike”, rekao je francuski znanstvenik.

Neki stručnjaci se ne slažu s ovim otkrićem

“Kad sam završio rekonstrukciju slike, ispred mene je bila žena koja uopće nije nalik Mona Lisi. Rezultati koje sam dobio će uništiti mnoge mitove i zauvijek promijeniti našu percepciju Da Vincijeva remek djela”, dodao je Cotte.

Njegove tvrdje su se pokazale kontroverznima i izazvale su razilaženje u mišljenjima među stručnjacima. “To što je Cotte otkrio su genijalni prikazi ranog razvoja Mona Lise. No tvrditi da je riječ o sasvim drugoj slici je potpuno neodrživo”, rekao je Martin Kemp, profesor i povjesničar umjetnosti s Oxforda. “Ne vjerujem da postoje različiti stadiji nastanka slike gdje se skrivaju drugi portreti. Ja to vidim kao kontinuirani proces evolucije, i zato sam uvjeren da je Mona Lisa zaista Lisa”, dodao je profesor Kemp.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...