Dogodilo se na današnji dan

Prije 71 godinu, Dalmacija je oslobođena od fašizma

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Prije točno 71 godinu, postrojbe 8. dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske izbavile su nakon jednomjesečnih borbi Knin iz četničkih, ustaških i njemačkih ruku te je Dalmacija pripojena matici Hrvatskoj. Tim je povodom Antifašistička fronta Dalmacije uputila priopćenje za javnost, a kojeg prenosimo u cijelosti:

Drugarice i drugovi, ovim putem čestitamo vam sedamdesetprvu godišnjicu oslobođenja naše Dalmacije od fašizma!

Na današnji dan, 4. prosinca 1944. godine jedinice 8. dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, nakon krvave i teške jednomjesečne bitke poznate kao Kninska operacija, oslobodile su grad Knin od 24.000 njemačkih, četničkih i ustaških jedinica. Time je ostvarena odluka ZAVNOH-a o pripojenju Dalmacije matici Hrvatskoj.
U operaciji oslobođenja Dalmacije sudjelovalo je oko 32.000 boraca 8. korpusa od kojih je poginulo 1884, ranjeno 2439, a nestalo je njih 126. Fašističke snage brojile su 62.000 vojnika, od čega Nijemci 45.000, ustaše 12.000 i četnici 5.000, a njihovi gubici iznosili su oko 12.000 poginulih te 10.000 zarobljenih časnika i vojnika.

Jedinice 8. korpusa oslobodile su cijelu Dalmaciju, osim Dubrovnika kojeg su oslobodile 29. hercegovačka divizija i 2. dalmatinska brigada. Narod Dalmacije je za slobodu dao 33.000 života – u jedinicama NOVH i NOVJ poginulo je 18.000 boraca, a 15.000 su žrtve fašističkog terora.

Danas, osim što smo se kao antifašisti dužni prisjetiti njihove herojske žrtve bez koje ne bi bilo pobjede nad najdestruktivnijom ideologijom u povijesti čovječanstva – fažizmom, potrebno je da se prisjetimo i s kojim ciljevima i očekivanjima je stotine tisuća naših sunarodnjaka prije 74 godine krenulo u borbu, te što je u našoj Dalmaciji i Hrvatskoj, značilo ustati protiv nacističke Njemačke, fašističke Italije i kvislinške NDH?
Značilo je to solidarizirati se s našim sugrađanima čiji je život radi njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti u toj zločinačkoj tvorevini bio van zakona, u Dalmaciji je to značilo ustati protiv fašističkog kulturocida nad hrvatskim jezikom, i ustati protiv ustaško – četničkog terora koji je svoj slom doživio na današnji dan u Kninu.

Ipak, temeljni razlog radi kojega se danas i inače prisjećamo partizanske borbe jest taj što je partizanska borba od 1941. do 1945. godine u Hrvatskoj i Jugoslaviji jedini pokret kojem je našom društvu donio revolucionarni prevrat. Pobjeda partizana u ratu nije značila samo spas od svih užasa fašizma nego i socijalnu revoluciju. Nemojmo dopustiti da nas oni za čije su vladavine dalmatinska brodogradilišta, tvornice i radni pogoni oteti iz ruku naroda uče tome što znači biti antifašist. Borimo se protiv falsificiranja povijesti u našim školama koje više ne nose imena narodnih heroja, branimo ono još malo preostalih imena trgova i ulica koji nose imena najzaslužnijih Dalamatinaca u povijesti. Borimo se zajedno za naš konačni revolucionarni cilj koji je isti sada kao i te 1944-te: emancipacija, oslobođenje od kapitalističke eksploatacije i fašistoidnih struja u društvu!

Antifašistička fronta Dalmacije
Zadar, Šibenik, Knin, Split, Vela Luka, Dubrovnik; 4. prosinca 2015.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: