Proračun Grada Zadra raste, nezaposlenih manje, gradnja se nastavlja

Posljednji ovogodišnji kolegij gradonačelnika protekao je u analizi godine na izmaku i svih aktivnosti koje su se događale u gradu, kao i iznošenje prijedloga Izmjene i dopuna Proračuna Grada Zadra te projekcija za 2016. i 2017. godinu.

– Prošla godina proračunski je bila vrlo zahtjevna, da ne kažem teška, možda čak i preteška, budući da nam je kroz mini poreznu reformu smanjena porezna osnovica, i tako smo ostali bez značajnih sredstava iz poreza na dohodak, što je najizdašnji prihod proračuna. Pozdravljam prijedlog smanjenja poreza na osnovice, stoga treba naći neki supstitut kako bi se manjak iz tog dijela nadoknadio. U gradovima i općinama to još uvijek nije nađeno. Gospodarstvo nam je u prošloj godini bilo na nuli, BDP je rastao negdje oko 0.4 % što je gotovo zanemarivo, što ovu godinu čini izuzetno teškom. Ono što je bitno, uspjeli smo zadržati sve standarde koji su vrlo visoki, i nismo podizali komunalne cijene za građanstvo, rekao je Kalmeta.

Gradonačelnik je istaknuo kako su i smanjili plaće zaposlenicima Gradske uprave, od 3 do 5%. Za sada je u Gradskoj upravi zaposleno 173 djelatnika, dok ih je prije tri godine bilo 190. Novih zapošljavanja neće biti, a nastavit će se s prirodnim odljevom zaposlenika, umirovljeni se neće zamjenjivati novim, unatoč povećanom obimu posla.

Kalmeta se pohvalio i brojkama o novozaposlenim osobama na području grada.

Broj zaposlenih u gradu na datum 1. studenoga ove godine bio je 32504, nezaposlenih 3505. Na isti datum prije tri godine bilo je 29591 zaposlenih i 5267 onih bez posla . Slični su rezultati i na razini županije, a ovaj pozitivan trend nastojat ćemo zadržati. Ne možemo ipak biti zadovoljni kad se broj nezaposlenih broji u nekoliko tisuća, ali radit ćemo na tome, zaključio je Kalmeta.

U odnosu na predhodne izmjene proračuna koje su bile 388 milijuna kuna, sadašnja visina ovih trećih izmjena proračuna iznosi 380,7 milijuna, oko 8 milijuna manje nego što je to bilo kroz prethodne izmjene i zaista ova je godina pokazala svu težinu akumulirane krize koja i dalje otežava situaciju. rezultat je to poreznih reformi i smatramo kako to nije dobro za gradove i općine koji su taman počeli pokazivati znakove oporavka i smanjivanje deficita, započela je izlaganje o proračunu šefica gradske blagajne Grozdana Perić.

Grad je ostao i bez prihoda od posebne državne skrbi, ali rezultati u prihodima od komunalnih doprinosa i legalizacije su dobri.

Proračun za 2016. je veći i iznosi 408 837 418,11 kuna. Veći je jer su zakonske promjene zahtjevale da se korisnici gradskog proračuna moraju uključiti sa svim svojim prihodima u proračun grada. Sve što su do sad prikazivali kao svoje dobitke i imali participaciju i sufinanciranje iz gradske blagajne, sad su morali biti prikazani kroz proračun i to je dovelo do iznosa uvećanog za 16 mil kn. Samo osnovni proračun je neznatno povećan, 392 milijuna kuna i s ovim korisnicima dobijamo ukupan iznos od 408 mil kn. Kreditne obaveze iznose 3,2 milijuna eura plus kamate, i to redovito servisiramo. S obzirom na sve poteškoće i slab rast BDP-a, ipak sve svoje obveze grad izvršava i standardi su zadržani, zaključila je Perić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...