Prvi hrvatski gej Youtuber snimio video u Zadru

Renato Samardžić sasvim je običan dečko iz Daruvara koji marljivo studira anglistiku i kroatistiku u Osijeku, pripadnik je srednje društvene klase, a otac mu je branitelj, otkrio je o sebi za Crol.hr. Ono što ga ističe u našem još pomalo nezrelom društvu jest njegova seksualna orijentacija koja izlazi izvan okvira društveno zadane heteronormativnosti. Renato je, naime, gej i o tome otvoreno progovara.

Ne samo to, Samardžić je prvi hrvatski gej Youtuber koji je odabrao čari tehnologije 21. stoljeća kako bi razbio predrasude o LGBT osobama koje su zaostale iz valjda 13. stoljeća.

Sve je zapravo započelo, kako piše Crol.hr, kao i mnogo toga u konačnici dobroga za hrvatsku LGBT zajednicu, s pojavom Željke Markić i inicijative “U ime obitelji” na javnoj sceni. Na vrhuncu kampanje pred homofobni referendum o ustavnoj definiciji braka kao isključive zajednice muškarca i žene, na Youtubeu je, 28. studenog 2013. godine, osvanuo video naslovljen “Prava jednog hrvatskog homoseksualca”, u kojem se tada 21-godišnji Renato Samardžić ne samo javno autao kao taj “jedan hrvatski homoseksualac”, nego je iznio promišljenu i elokventnu argumentaciju zašto 1. prosinca treba glasati “protiv”.

U nastavku svoje borbe za vidljivost i bolji položaj LGBT osoba u našoj Domovini, Renato je snimio još niz video uradaka, među kojima ističemo “Šest anti-gej komentara”, “Fizički napad na pedera”, “HIV-pozitivan?” i “Zabranjen ulaz pederima”.

Posljednji uradak Renato je postavio na Youtube jučer, a snimio ga je upravo u Zadru. U videu naslovljenom “Vjetar u mobitelu u Zadru” s opisom “LAJK za Zadar. PRETPLATI SE za tjednu dozu pederluka”, gej aktivist doduše, nije progovarao o svojoj uobičajenoj tematici. Ovoga puta opisao je svoje iskustvo na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zadru. Kako je to izgledalo se kad gej agnostik pred pet godina uputio na druženje s katolicima, možete pogledati ovdje:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...