Samo najjače brodarske kompanije preživjet će krizu

Brodarske kompanije, koje prevoze robe kao što su ugljen, željezna ruda i žitarice, očekuje teška godina u kojoj će samo najjači uspjeti prebroditi sve dublju krizu uzrokovanu slabom potražnjom i viškom brodova za najam, upozoravaju analitičari.

Nevolje s kojima se suočavaju kompanije koje brodovima prevoze velike količine suhog rasutog tereta dijelom su posljedica slabije potražnje za ugljenom i željeznom rudom iz Kine, vodećeg svjetskog uvoznika, u drugoj polovici 2015. godine.

Vodeći BDI indeks pomorskog prijevoza roba Baltičke burze, koji prati cijene prijevoza suhog rasutog tereta, pao je u ovom mjesecu na najnižu razinu u povijesti.

Suprotno tome, tankeri koji prevoze naftu zadnjih mjeseci ostvaruju najbolje zarade u zadnjih nekoliko godina. Nakon što su cijene nafte pale, lov na jeftinu kupnju potaknuo je potražnju, a vlasnici krenuli agresivnije slati brodove u rezališta kako bi zauzdali višak na tržištu prijevoza suhog rasutog tereta.

Glavni upravitelj brodarske kompanije iz Atene Euroseas Symeon Pariaros kaže da su izgledi za tržište suhog rasutog tereta “vrlo izazovni”.

Ostatak članka pročitajte na Poslovnom dnevniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...