Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se može povezati sa svijetom

U prostorijama Zadarske županije u ponedjeljak 14.12.2015.g. predstavljena i najavljena sportsko-turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2016“ koja će se održati 05. ožujka 2016.g. sa startom u Tkonu.

Škraping-međunarodna treking utrka je kombinacija snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije; Ultra od cca 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger od cca 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti tu je i Light, cca 10 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag.

Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Prošli jubilarni deseti „Škraping Tkon – otok Pašman 2015“ brojio je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na narednom XI Škrapingu očekujemo još veći odaziv te dolazak preko 1.500 natjecatelja.

Posljednje četiri godine u teamu Gorske službe spašavanja-stanica Zadar, koja svake godine brine za sigurnost naših natjecatelja, sudjeluje i Stipe Božić, poznati hrvatski alpinista i veliki prijatelj Škrapinga koji je ujedno i sportski direktor utrke.

Osim glavnog događaja, utrke Škraping 5. ožujka 2016. godine, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: predstave, edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake  HOP najveći sajam ovakve vrste  u Hrvatskoj te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 30 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona 14 nositelja.

Dan poslije utrke, u nedjelju 06. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 150 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske Županije.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti za potrebe Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima te se možemo pohvaliti da svake godine iznova dokazujemo uspješnost i kvalitetu.

Također, Škraping ima za cilj i podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja i promoviranja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima, te podizanje svijesti o očuvanju okoliša, prirodnih ljepota i tradicionalnih vrijednosti i kulturne baštine otoka Pašmana kao i održivi razvoja otoka sa ciljem ostanka posebno mlađe populacije na otoku, uz mogućnost razvitka personalnog odnosa prema gostu kao prijatelju kojeg rado susrećemo i koji je dobrodošao u zajednicu.

Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se otok može povezati sa svijetom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...