Teška hrana i alkohol donose opasnost od srčanih bolesti

Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana uz obiteljska druženja i provode s prijateljima donosi i povećanu opasnost od srčanih tegoba, a pojedine studije govore o povećanju broja srčanih udara za čak 30 posto u odnosu na ostatak godine.

Glavni razlog nastanka ovih problema u vrijeme blagdana leži u povećanoj konzumaciji hrane i alkoholnih pića, emocionalnom i fizičkom stresu, ali i smanjenoj tjelesnoj aktivnosti.

Tijekom blagdana raste konzumacija masne hrane, koja sadrži dosta zasićenih masnoća i veliku količinu soli. Unos takve hrane povisuje krvni tlak i razinu kolesterola, a povećani unos alkohola također je poznati uzročnik nastanka nekih aritmija, čak i kod ljudi koji imaju zdravo srce.

Mnoge od neželjenih promjena mogu se prevenirati i dijagnosticirati pravovremenim pregledom kardiologa, no i sami se možemo pobrinuti da do tih bolesti ne dođe.

Stručnjaci nam preporučuju da budemo umjereni u blagdanskoj hrani, ograničimo hranu s visokim udjelom zasićenih masnoća i pazimo na dovoljan unos ribe, voća i povrća. Također, važno je umjereno konzumirati alkohol, a alkoholna pića zamijeniti običnom ili mineralnom vodom.

Tijekom blagdana nemojte zanemariti tjelesnu aktivnost, kako bi spriječili porast tjelesne težine i smanjili stres.

Važno je ostati u formi, a ukoliko ste već imali problema sa srčano-žilnim bolestima,pridržavajte se uputa svog kardiologa, uzimajte lijekove i redovito idite na kontrole.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...