Tko su hrvatski masoni?

Tko su i što su slobodni zidari? Kakva je to sekta, kakvo je to društvo i zašto je tajno? Kako su nastali i kakvi su im ciljevi? To su samo neka pitanja koja će si usput postaviti običan čovjek, smatrajući to tajno društvo potpuno nebitnim u suvremenom životu, ostatkom nekih prošlih mračnih vremena. Istina je upravo suprotna. Slobodni zidari ili masoni su svuda oko nas, a njihove organizacije apsolutni su gospodari medijskog, gospodarskog, financijskog, znanstvenog, umjetničkog i drugog područja u gotovo svim državama svijeta.

Prilikom osnivanja Europske unije, tvrde neki povjesničari, nazočili su i europski slobodni zidari. Prilikom formiranja NATO saveza, kažu, sudjelovali su američki slobodni zidari. U svijetu ih je oko šest milijuna, ponajviše u Sjevernoj Americi, gdje je rad loža potpuno otvoren. No, na globalnu kartu slobodnih zidara ucrtani su i Hrvati.

Što povezuje hrvatske moćnike koji su inače nerijetko sukobljeni kada je riječ o političkim, ekonomskim, društvenim i medijskim problemima? Vjerujete li da u Hrvatskoj postoji jedna organizacija u kojoj vlada potpuna sloga među elitom, potpuno suprotna od razdora i neorganiziranosti kakvu već godinama imamo priliku promatrati u svim službenim institucijama, državnom aparatu i velikim poduzećima? Da postoji organizacija u kojoj su uključeni hrvatski predsjednici, premijeri, ministri, čelnici pravosuđa, mega gospodarstvenici, umjetnički autoriteti i mnogi drugi ‘stupovi’ ovog društva?

Ključna godina za nastanak i formiranje suvremene i utjecajne hrvatske masonerije je 1994., kada je Ministarstvu pravosuđa podnijet zahtjev za odobrenjem rada Velike lože Hrvatske. Prema nekim podacima u Hrvatskoj ima oko 350 masona, uglavnom liječnika, odvjetnika, političara i umjetnika.

Na prvom službenom popisu masona nalaze se Neven Porges, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi Zlatka Mateše, Branimir Horvat (preminuli grafički umjetnik), Zvonimir Tomić, liječnik dr. Slobodan Kuvalja, Radovan Horvat (kasniji veliki meštar), Nikola Wurth, Dragutin Dumančić, liječnik dr. Hrvoje Raguž, likovni umjetnik i lutkar Zlatko Bourek, te Zvonimir Žepić. Navode se zatim bivši predsjednici Stjepan Mesić i ivo Josipović, liječnik Josip Palladino, odvjetnik Silvije Degen, Mladen Bajić, Milan Bandić, Radimir Čačić, Marijan Hanžeković, Hrvoje Vojković, Otto Barić i drugi. Kralj Aleksandar Karađorđević, Ivan Meštrović i Ivo Andrić bili su utjecajni masoni. Iako ima indicija da su isto bili i Josip Broz Tito i Miroslav Krleža, nikada nisu pronađene njihove pristupnice.

Članovi masonskih loža organiziraju razna humanitarna društva koja su, izražavajući se gospodarskim rječnikom, njihova »društva kćeri«. Svakako su najpoznatiji Rotary i Lions klubovi u kojima većina članova zapravo nije ni svjesna koji je iskonski motiv kluba.

Među masonima puno je velikih imena iz svjetske povijesti poput Oscara Wildea, Leonarda da Vincija, Voltairea, Shakespearea, a jedan od najpoznatijih bio je Mozart kojeg su masoni i ubili jer je u svojoj operi Čarobna frula otkrio neke masonske tajne.

Negativno mišljenje o slobodnim zidarima prevladava posebno u državama s pretežno katoličkim vjernicima. Danas slobodni zidar može biti ateist, ali i katolik, židov, musliman, ali u ložama se ne govori ni o politici ni o Crkvi. Slobodno zidarstvo je jedina organizacija koja je preživjela sve političke sisteme. Danas je u svijetu više od šest milijuna slobodnih zidara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...