“Ubija” vas migrena? Rješenje je na pomolu!

Američki znanstvenici testirali su lijek koji bi mogao smiriti napad migrene prije nego što izbije.

O simptomima teške glavobolje koje traju nekoliko sati ili čak dana, već se pisalo u Babilonu prije 5.000 godina i skoro toliko vremena znanstvenici su u potrazi za lijekom, a kako tvrde u časopisu Scientific American, sada bi zahvaljujući otkriću neurologa moglo doći do povijesne promjene.

Naime, znanstvenici su uspjeli identificirati izuzetno osjetljive živčani sustav, koji izaziva migrensku bol. U sljedećem koraku, razvili su lijek za smirivanje pretjerano aktivnih živčanih stanica. Lijek je trenutno u fazi testiranja, a ako se dokaže njegova učinkovitost, postat će prvi koji bi trebao utišati napad migrene prije nego što izbije. Znanstvenici predviđaju da će američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) novi lijek odobriti već iduće godine u što će tamošnja stručnjake uvjeriti rezultati ispitivanja obavljeni na 1.300 bolesnika s kroničnom glavoboljom.

“Naše otkriće će iz temelja promijeniti dosadašnju paradigmu migrene”, najavljuje dr. David Dodick, neurolog na Klinici Mayo u Arizoni i predsjednik Međunarodnog udruženja za glavobolje. Otkriće je prekretnica za pacijente i liječnike uvjeren je, stoga, njegovu važnost slikovito uspoređuje sa Svetim gralom. Novi lijek djeluje preventivno, dok su svi drugi dosad poznati lijekovi djelovali nakon što do napad dođe i donekle ga smirivali, pišeSlobodna Dalmacija.

Bolesnicima koji pate zbog migrene, a njih je oko 730 milijuna, znanstvenici s velikim optimizmom najavljuju bolja vremena čim novi lijek iziđe na tržište.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...