USKOK podigao optužnicu protiv Rena Sinovčića i još sedmero osoba

USKOK je dovršio istragu i podigao optužnicu protiv zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića, za kojega tvrdi da se s još sedam osoba i jednom tvrtkom nezakonito zaradio više od 120 milijuna kuna, među ostalim u predstečajnoj nagodbi njegove medijske kuće VOX, ali i na štetu NK Zadra.

Osim Sinovčića optužnica u tzv. aferi Ribar podignuta je protiv bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaji, poreznika Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadra Novice Erlića i Dalibora Zebića.

Prema priopćenju objavljenom na stranicama USKOK-a, optužnicom se stavlja na teret Sinovčiću, direktoru okrivljenog trgovačkog društva da je, od prosinca 2010. do 5. srpnja 2013., u Zadru, kontinuirano poticao na zlouporabu položaja i ovlasti II. i III okr. kao pročelnike Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, IV. i V. okr. kao voditelje Porezne uprave, Ispostave Zadar i VI. okr., kao voditeljicu Službe za ovrhu Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, ujedno i članove Komisije koja je odlučivala o reprogramu poreznog duga okrivljenog trgovačkog društva. Tako su isti, u cilju nenaplate dospjelog i ovršnog poreznog duga IX. okr. trgovačkog društva, postupali protivno zakonskim odredbama i prema IX. okr. trgovačkom društvu nisu poduzimali ovršne radnje radi prisilne naplate poreznog duga te su istome neosnovano odobravali reprograme poreznog duga. Na opisani način su, u navedenom razdoblju, proračunu Republike Hrvatske prouzročili štetu u iznosu od 2.078.321,19 kuna, a koji iznos nije naplaćen  uslijed nezakonitog postupanja navedenih okrivljenika, javlja Hina.

Stoja Mučaji

Ujedno se terete III. okr., kao pročelnica Porezne uprave, Područnog ureda Zadar i V. okr., kao voditelj Porezne uprave, Ispostave Zadar, da su od 26. listopada 2012. do 30. siječnja 2013., u Zadru, u cilju sprječavanja ovrhe novčanih sredstava na računima I. okr. radi prisilne naplate dospjelog i ovršnog poreznog duga, sukladno njegovim zahtjevima postupali protivno zakonskim odredbama. Tako isti rješenje o ovrsi nisu dostavili Financijskoj agenciji radi izvršenja, što su bili dužni učiniti, čime je proračun Republike Hrvatske oštećen za 241.898,50 kuna.

Ukupno je prema optužnici Sinovčićevom trgovačkom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist od 57.568.676,71 kunu, a VIII. okr. u iznosu od 22.447.799,00 kuna, dok je Ministarstvo financija oštećeno za 5.620.098,09 kuna, a ostali vjerovnici za 51.948.578,62 kune.

Dalibor Zebić (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)

U optužnici je, sukladno odredbama Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem, predloženo da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu od 121.201.321,90 kuna.

Čuo sam da je optužnica podignuta no ona još uvijek nije došla do mene, kazao je za Antenu Zadar Andrej Korljan, odvjetnih Rena Sinovčića.

– Bilo bi od mene neprofesionalno od mene da išta drugo komentiram, no mogu vam reći da ćemo uputiti svoj odgovor na optužnicu. Ostale detalje istrage ne mogu niti smijem otkrivati dok ne vidim optužnicu, dodao je Korljan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...