Zadarsko – arbanaški književni krug u vremenu od 1945. do 2015. godine

 

Kao što je prošlogodišnji književno – znanstveni kolokvij Zadarski književni krug bio posvećen bardu hrvatskoga soneta Roku Dobri, koji ove godine slavi 85. rođendan, tako je Četvrti kolokvij održan 3. prosinca, ove 2015. godine bio posvećen poznatom zadarskom pjesniku Vladimiru Paviću (1938.-2005.), koji je prije deset godina nenadano preminuo. Idejni začetnik, voditelj kolokvija i predsjednik Ogranka DHK Zadar, Tomislav Marijan Bilosnić otvarajući kolokvij pročitao je Pavićevu poemu „U svijetu velikih tuga“, najavljujući o ovom pjesniku tekst za Zbornik broj 4, koji se očekuje u svibnju 2016. godine.

U okviru četvrtog kolokvija Zadarski književni krug promovirani su i Zbornik 2. i Zbornik 3, s prinosima ranijih znanstveno-književnih kolokvija, održanih 2013. i 2014. godine, koji su okupili izniman broj sudionika, te postigli iznimnu recepciju publike, a koji su tiskani u izdanju Udruge 3000 godina Za dar i Znanstvene knjižnice Zadar. Zbornike su predstavile urednica Sanja Knežević i grafička urednica Marija Marfat.

Drugi zbornik referata s književno-znanstvenoga kolokvija Zadarski književni krug, održanog 30. travnja 2013. godine donosi vrijedne referate i priloge sudionika ovoga kolokvija. Na drugom književno-znanstvenom kolokviju Zadarski književni krug obilježene su značajne godišnjice književnika koji su životom i/ili radom vezani uza Zadar i zadarski kulturni prostor – Petar Zoranić (505. godina rođenja), Antun Nizeteo (100. godišnjica rođenja), Zlatan Jakšić (85. godina rođenja), Julije Derossi (85. godina rođenja), Nikola Ivanišin (90. godina rođenja) i Luko Paljetak (70. rođendan).

Drugom kolokviju Zadarski književni krug nazočili su akademik Dubravko Jelčić koji je govorio o Antunu Nizeteu, dr. sc. Dragan Gligora također se dotakao Nizeteova književnoga opusa, prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina govorila je o lirici u Zoranićevim Planinama, a o Zoraniću je govorio i knjževnik Tomislav Marijan Bilosnić, prof. dr. sc. Josip Lisac govorio je o profesoru Nikoli Ivanišinu, o kritičkoj misli profesora Ivanišina govorili su mr. sc. Miro Grubić i književnik Fabijan Lovrić; kao temu svoga izlaganja dr. sc. Igor Šipić imao je dijalektalno pjesništvo Zlatana Jakšića, književnik Đuro Vidmarović pritom je govorio o bogatom kulturnom i književnom djelovanju Julija Derossija, a dr. sc. Sanja Knežević o dijelu bogatoga lirskoga opusa Luka Paljetka. U Zborniku se donosi i Bilosnićevu pjesma posvećena profesoru Zlatanu Jakšiću.

Treći književno-znanstveni kolokvij Zadarski književni krug održao se 29. travnja 2014. godine kao dio svečenoga obilježavanja Dana Zadarske županije. I ovaj je kolokvij održan u organizaciji Društva hrvatskih književnika – ogranak Zadar, Udruge 3000 godina Za dar, Znanstvene knjižnice – Zadar, a sve pod pokroviteljstvom Zadarske županije. Tematski okvir trećega Zadarskoga književnoga kruga bio je zadan pod širom temom „Prvo desetljeće 21. stoljeća na zadarskoj književnoj sceni“. Uza zadanu temu posebna tema kolokvija bio je pjesnički opus zadarskoga sonetnoga barda Roka Dobre.

O pjesništvu Roka Dobre govorio je prof. dr. sc. Cvjetko Milanja, a pridružio mu se i književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Također, bilo je riječi i o stvaralaštvu Joje Ricova (Đuro Vidamorović), o suvremenim dijalektalnim pjesnicima (dr. sc. Robert Bacalja), o intervjuima profesora Nikole Ivanišina (mr. sc. Miro Grubić), o paralelilzmima u stvaralaštvu Slavka Mikolčevića i Tomislava Marijana Bilosnića (dr. sc. Tatjana Stupin). Više sudionika govorilo je i o Bilosnićevu pjesništvu, mahom se referirajući na njegovu noviju pjesničku zbirku Afrika (dr. sc. Tin Lemac, mr. sc. Dragan Gligora), o kršćanskim elementima u njegovu pjesništvu  (dr. sc. Igor Šipić), o prepjevima Bilosnićeva pjesničkog opusa (dr. sc. Sanja Knežević) te o Bilosnićevoj putopisnoj prozi (dr. sc. Željka Lovrenčić). Književnik Fabijan Lovrić govorio je o književnom radu Roberta Bacalje.

Tematski okvir četvrtog kolokvija Zadarskoga književnoga kruga (održanog 3. prosinca 2015.) zadani su u sklopu dvije šire teme: „Književnost u Zadru od 1945. do 2015. godine“ i „Arbanaški pisci zadarskog književnog kruga“. Predsjednik DHK, mr. sc. Božidar Petrač i prof. dr. sc. Josip Lisac govorili su o djelu Krune Krstića, hrvatskog velikana arbanaških korijena, dr. sc. Sanja Knežević i prof. dr. sc. Ivan Bošković bave se djelom književika Aleksandra Stipčevića, prof dr. sc. Izak Shema iz Prištine (Kosovo) i prof. dr. sc. Igor Radeka  bave se djelom Josipa Vladovića Relje, prim. dr. Mirko Jamnicki Dojmi govorio je o književnom i uopće umjetničkom djelu dr. Slavka Perovića, dr. sc. Tin Lemac, mr. sc. Davor Šalat  i dr. sc. Dragan Gligora iz Knina  govorili su o Bilosnićevim zbirkama pjesama „Ogledalo“, „Odisej“ i „Vrt“, Karmela Jelčić, studentica diplomskoga studija hrvatskoga jezika i književnosti govorila je o sonetnoj zbirci „Zatočenik mora“ Roka Dobre,  prof. dr. sc. Ante Murn o zadarskim danima slovenskog pjesnuika Lojze Krakara, dr. sc. Tatijana Stupin o boravku Luka Paljetka u Zadru i njegovu odlasku u Dubrovnik. Tomislav Marijan Bilosnić, ukratko je nazočne upoznao sa svojim tekstovima pripremljenim za sljedeći zbornik, a koji se odnose na Augustina Stipčevića, Đovanija Matešića Jeremiju i Vladimira Pavića. Svoje radove na zadarske književne teme najvili su i dr. sc. Željka Lovrenčić, prof. dr. sc. Cvjetko Milanja, i Đuro Vidmarović, književnik, iz Zagreba  te  dr. sc. Igor Šipić iz Splita i prof. dr. sc. Brane Senegačnik iz Ljubljane (Slovenija).

Zaključno se može kazati kako su temelji književno-znanstvenoga kolokvija Zadarski književni krug čvrsto postavljeni te kako se iz godine u godinu nadograđuju sve boljim i ljepšim sadržajem, a na što su pozvane sve udruge i institucije koje se bave književnom djelatnošću, s posebnim naglaskom na Sveučilište u Zadru. Već je najavljen i peti književno-znanstveni kolokvij Zadarski književni krug za svibanj 2016. godine kada će se nastaviti ovogodišnje teme, uz temu dijalektalne književnosti Zadarskog književnog kruga.

Ovogodišnji kolokvij se održavao u organizaciji Društva hrvatskih književnika – Ogranak Zadar, uz suorganizaciju Udruge 3000 godina Za dar i Društva zadarskih Arbanasa, a pod stalnim pokroviteljstvom Zadarske županije. Kolokvij je održan u Galeriji Pomorske škole u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...