Zlatni ugljanski maslinari na “Danima mladog maslinovog ulja” u Vodicama

Na Petoj međunarodnoj  manifestaciji  “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji”, koja se 12. prosinca održala u Vodicama, otok Ugljan predstavio se sa šest ekstra djevičanskih ulja.

Dvije zlatne medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje i višesortno ulje dobio je OPG Škopić vlasnika Vojka Škopića, zlatnu medalju za višesortno maslinovo ulje osvojio je Nikša Ivanac, a diplomu za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte piljušica Branko  Marfat, sva trojica iz Ugljana.

U natjecateljskom dijelu “Dana maslinovog ulja u Dalmaciji” sudjelovalo  220 maslinara iz zemlje i inozemstva, a održano je i nekoliko edukativnih predavanja, među kojima je najviše pozornosti maslinara izazvalo predavanje o srebrnolisnoj pomoćnici, biljnoj prijetnji iz Amerike. Riječ je o jednoj od najinvazivnijih kopnenih biljaka.  Najviše napada mediteranske poljoprivredne kulture, a posebno je opasna jer je spremnik niza opasnih nametnika. Svi dijelovi biljke otrovni su za zečeve, plod je otrovan za sve životinje, a opasan je i za ljude.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...