Apple, Samsung i Sony imaju prste u izrabljivanju djece

Prema novom izvješću iz Amnesty Internationala, Apple, Samsung i Sony već duže vremena dobivaju negativne ocjene kada je riječ o osnovnim provjerama za rudnike – uključujući i onu za izrabljivanjem djece.

Posrijedi su rudnici kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, koji su izvorom čak 50 posto tog elementa kojeg se pak koristi u proizvodnji Li-Ion baterija. Na temelju intervjua s 87 ljudi, izvješće govori o tome da kobalt iz rudnika vade i djeca od svega sedam godina. Nakon vađenja rudače, ona ide velikim kompanijama poput Congo Donfang Mining, Zhejiang Huayou Cobalt Ltd i sl. gdje se materijal obrađuje i šalje drugim tvrtkama u Kini i Južnoj Koreji, a gdje se pak proizvode baterije.

Amnesty International tvrdi kako veliki proizvođači poput Applea, Sonyja i Samsunga imaju dijelove u svojim uređajima koji koriste materijale iz ovih problematičnih rudnika. Za BBC su iz Applea naveli kako konstantno rade na smanjenju negativnog utjecaja na okoliš te istražuju izrabljivanje radne snage. Slično je odgovorio i Sony, dok je Samsung utvrdio kako će odmah prekinuti sve ugovore s dobavljačima za koje se pokazalo da koriste dječju radnu snagu. Sva tri IT diva su navela kako imaju nultu stopu tolerancije prema izrabljivanju djece.

U izvještaju AI-a stoji UNICEF-ova procjena kako čak 40 tisuća djece radi u rudnicima kobalta u Demokratskoj Republici Kongo. Neki od intervjuiranih tvrde da rade po 12 sati dnevno pri čem zarade dolar ili dva…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...