Bez hladnih zima ne bi bilo košarke

Prije točno 124 godine prvi put je odigrana košarkaška utakmica. Taj veliki trenutak u povijesti sporta dogodio se 20. siječnja  1892. godine u dvorani sprinfieldske gimnazije YMCA, odakle se nova igra brzo počela širiti po ostatku SAD-a i svijeta.

Igru je izmislio James Naismith, profesor tjelesnog u spomenutoj gimnaziji, krajem 1891. godine. S obzirom da je i te godine zima bila jako oštra u Springfieldu, kao i cijeloj državi Massachusetts, bio je primoran naći neku novu aktivnost za učenike u dvorani.  Nakon što je neko vrijeme bezuspješno pokušavao prilagoditi već postojeće sportove prostorima dvorane, riješenje je pronašao u svojoj igri iz djetinjstva. Radilo se o igri u kojoj je trebalo kamenjem gađati predmete s velikog kamena. Kako je bacanje kamenja po dvorani bilo neprihvatljivo, ta mu je igra iz djetinjstva poslužila samo kao inspiracija.

U početku košarka se igrala nogometnom loptom, a prvi koševi bile su obične košare kojima se nisu odmah sjetili skinuti dno, nego su igrači morali nakon svakog „koša“ dugim  štapom izbijati loptu ili se penjati na skale kako bi je izvadili. Zato igra nije bila brza kao danas, a i teren je bio upola manji. Igrača je bilo čak 9, a ovo prva pravila igre:

  1. Lopta se može baciti u bilo kojem smjeru s jednom ili dvije ruke.
  2. Lopta se može udariti u bilo kojem smjeru s jednom ili dvije ruke, ali ne i sa šakom.
  3. Igrač ne može trčati s loptom u rukama, mora je baciti s mjesta gdje je loptu uhvatio osim ako nije u trku.
  4. Lopta se može držati samo u rukama, bez pomoći drugih dijelova tijela.
  5. Ne dozvoljava se laktanje, držanje i guranje igrača. Prvi takav čin smatrat će se prekršajem, a drugim će igrač biti isključen do sljedećeg postignutog pogotka, a ako je imao namjeru povrijediti suigrača, do kraja utakmice.
  6. Udaranje lopte šakom također je prekršaj.
  7. Ako jedan tim napravi tri uzastopna prekršaja, dodaje se pogodak protivnicima.
  8. Pogodak se računa kada je lopta bačena ili odbijena od tla u koš. Igrači u obrani ne smiju ometati putanju lopte. Ako lopta ostane na rubu koša i obrana je micanjem koša izbije, računa se pogodak za protivnike.
  9. Kada je lopta izvan granica terena, nazad je ubacuje osoba koja je prva dotakne. Izvođač za to ima 5 sekundi, a ako je drži duže, lopta ide drugom timu. Pri sporovim oko izvođača, sudac ubacuje loptu u teren.
  10. Sudac ima pravo prema pravilu 5 isključiti igrača, a mora i zabilježavati prekršaje te obavijestiti o njima glavnog sudca.
  11. Glavni sudac odlučuje o tome kad je lopta u igri, a kad van granica terena, kojem timu lopta pripada i zaustavljanju vremena. Također odlučuje je li postignut pogodak.
  12. Utkamica traje 30 minuta, odnosno dva poluvremena od 15 minuta s pauzom od 5 minuta.
  13. Tim koji je postigao više pogodaka je pobjednik.

Kako se brzo širila popularnost košarke, mijenjala su se pravila u svrhu poboljšanja kvalitete igre. Na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine postala je olimpijskim sportom, a njenoj važnosti danas već sve znamo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...