Čini se da popularni smoothieji nisu toliko zdravi koliko se smatralo

Doba je godine kada mnogi od nas nakon tjedana prejedanja spas za povratak u formu traže u popularnim smoothiejima. No, voćni napitci zapravo kako tvrde znanstvenici, prema najnovijem otkriću, više mogu odmoći nego pomoći našem organizmu.

Konzumiranje oko tri decilitra smoothieja dnevno utječe na razine antioksidansa u našem tijelu. No, naše tijelo samo proizvodi antioksidanse, tako da konzumiranje većih količina djeluje na naš organizam na način da zaustavi svoju proizvodnju kako bi antioksidanse vratilo na normalnu razinu, a to nije dobro. U kombinaciji s visokim sadržajem šećera to pridonosi debljanju, te stručnjaci ističu da smoothieji ipak nisu toliko zdravi koliko se to marketinški predstavlja.

Antioksidansi u opadanju

Do tog otkrića došao je liječnički tim u BBC-jevoj emisiji Trust Me I’m A Doctor predvođen Gabrielom Watsonom. U istraživanju koje je po prvi provedeno, praćeno je 10 volontera koji su pili 360 mililitara smoothieja. Uzeti su im uzorci krvi prije nego što su volonteri konzumirali piće, a zatim su uzimani uzorci tijekom 24 sata nakon konzumiranja smoothieja.

Ono što se i očekivalo, ubrzo nakon pijenja smoothieja, razina antioksidansa u tijelu je porasla. No, između četiri i pet sati nakon, ona je pala i tek se vratila u normalu nakon 24 sata.

Eksperiment dokazao suprotno

Liječnički tim objašnjava da se to dogodilo zbog činjenice što naše tijelo stalno proizvodi vlastite antioksidanse, a kada ih uzmemo u velikoj dozi, naše tijelo uspori njihovu proizvodnju kako bi se oni vratili u normalu.

“Ovo stanje u kojem naše tijelo zadržava konstantnu razinu nazivamo homeostazom. To se isto odnosi i na našu temperaturu, razinu šećera i za sve ostalo što mora biti u odgovarajućoj razini. Dakle, dok proizvođači smoothieja tvrde da njihova pića podižu razinu antioksidansa u tijelu, ovaj eksperiment dokazuje baš suprotno”, poručuje liječnički tim za Daily Mail.

Iako je voće i povrće dobro za nas i to nije upitno, njihova korist ne dolazi iz antioksidansa, poručuju liječnici koji su proveli ovo istraživanje.

Zdravije je jesti voće

Profesor sa sveučilišta North Carolina Barry Popkin, vodeći stručnjak za pretilost i nitricionizam slaže se za najnovijem otkrićem te ističe da je važno ljude upozoriti na potencijalni rizik koje smoothieji i voćni sokovi nose sa sobom po pitanju šećera i debljanja. On savjetuje da je zdravije jesti voće i piti sokove od povrća.

“Većina ljudi osjeća se sita nakon što pojede dvije naranče. Međutim, smoothieji sadrže šećer od primjerice šest naranči, a osoba se osjeća manje sitom nego nakon jedenja naranči i vrlo vjerojatno će brže osjetiti glad”, objašnjava Popkin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...