Demantij HEP-a na članak Antene Zadar: “Zakonski možemo isključiti potrošača zbog neplaćanja struje!”

Osvrćući se na članak kojeg je naš portal objavio 13. siječnja pod naslovom “HEP vam nema pravo isključiti struju bez vaše suglasnosti!“, iz HEP-a su nam uputili zahtjev za objavu ispravka – demantij, kojeg prema Zakonu o medijima prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

ovim putem želimo reagirati na članak „HEP vam nema pravo isključiti struju bez vaše suglasnosti!“ autora Antene Zadar, koji je objavljen na portalu www.antenazadar.hr 13. siječnja 2016. godine, a u kojem su iznesene pogrešne interpretacije zakona vezane za problematiku obustave isporuke električne energije zbog neplaćanja, radi čega se u javnosti stvara kriva percepcija o navodnom kršenju zakona Hrvatske elektroprivrede.

Nije istinita tvrdnja da Hrvatska elektroprivreda ne smije obustaviti isporuku električne energije bez suglasnosti potrošača. Također, netočna je tvrdnja da Hrvatska elektroprivreda postupa protuzakonito u postupcima obustave isporuke električne energije prema potrošačima, bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim osobama.

Naime, temeljem Zakona o tržištu električne energije, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donijela je Opće uvjete za opskrbu električnom energijom (NN broj 85/2015.) kojima su definirana prava i obveze operatora distribucijskog sustava i  kupaca električne energije. Prema tome, Opći uvjeti za opskrbu električnom energijom su podzakonski akt kojim se uređuju i postupci vezani uz obustavu isporuke električne energije (isključenje).

Prema Općim uvjetima, čin isključenja pojedinog kupca iz elektroenergetskog sustava ne predstavlja čin destrukcije i uništenja javnog dobra, već  zakonitu radnju koju  obavlja ovlaštena osoba temeljem radnog naloga. Naime, čin isključenja se obavlja na priključku koji nije naprava javne uporabe već dio opreme u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede.

U članku se spominje Odluka Ustavnog suda koji je 2007. donio Odluku u slučaju Komunalnog poduzeća u Opatiji, koja je u konkretnom slučaju rezultirala ukidanjem članka 5. Odluke o plaćanju komunalnih usluga. Međutim, napominjemo kako opskrba električnom energijom nije komunalna djelatnost i kao takva nije predmet Zakona o komunalnom gospodarstvu. Stoga se predmetna odluka ne odnosi na djelatnost opskrbe električnom energijom koja je regulirana posebnim energetskim propisima. Komunalne usluge su: opskrba pitkom vodom, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, sakupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada, upravljanje tržnicama, upravljanje grobljima i pogrebne usluge.

Također, u spomenutom članku pogrešno je interpretiran, članak 216. Kaznenog zakona, koji propisuje da kazneno djelo čini osoba koja provodi  aktivnosti navedene u stavku 1, dakle „uništi, ošteti, učini neuporabljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za električnu energiju te tim činom izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva“.

Naprava javne uporabe  u ovom kontekstu odnosi se na električnu mrežu koja čini stratešku (kritičnu) infrastrukturu svake države. Čin destrukcije na napravi javne uporabe podrazumijeva diverziju ili sličnu radnju koja dovodi do ugroze i normalnog funkcioniranja života stanovništva, odnosno predstavlja  prijetnju sigurnosti.

Dakle, u konkretnom slučaju isključenje električne energije posljedica je ugovornog odnosa između HEP ODS-a i kupca, odnosno neispunjavanja ugovorne obveze kupca zbog neplaćanja električne energije. Iz navedenog proizlazi da odredbe navedenog članka Kaznenog zakona ne predstavljaju sankciju za ovlaštenu radnju već za čin uništenja javnog dobra koji ima ili može imati dalekosežne posljedice na život, zdravlje i sigurnost ljudi te sigurnost opskrbe građana električnom energijom.

Smatramo da takva neutemeljena i ekstenzivna tumačenja Ustava i zakonskih odredbi proizvode pravnu nesigurnost, dezinformiraju javnost i štete ugledu HEP-a.

Zbog toga, sukladno članku 40. te članku 41. Zakona o medijima, molimo Vas da ovo reagiranje objavite na istom ili istovrijednom prostoru na portalu www.antenazadar.hr.

S poštovanjem,
HEP d.d.
SEKTOR ZA KORPORATIVNE KOMUNIKACIJE

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...