Dječji vrtić Ražanac – mjesto na kojemu se lome politička koplja zbog tehničkih propusta

Prije nekoliko dana na Anteni je, zbog ondašnje nemogućnosti uvida u stvarnu situaciju na terenu, objavljen članak naslova Pomak u izgradnji dječjeg vrtića u Ražancu?, čini se da je došlo do zabune na koju nas je upozorio Ante Miletić mag. oec., zaposlen u upravi Općine.

Dječji vrtić u Ražancu nije u izgradnji nego je izgrađen. Nažalost, kako Općinsko vijeće NIJE donijelo Odluku o otvaranju dječjeg vrtića, iz ne znamo kojih razloga, dječji vrtić opremljen, uređen i spreman za rad stoji samo kao mrtvi kapital na parceli na kojoj je izgrađen, napisao nam je Ante Miletić u e-mail poruci proslijedivši i slike kojima dokazuje napisano.

Dječji vrtić Ražanac 1

U Ražancu je na prijelazu iz stare, u novu 2016. godinu pao proračun te je Općinsko vijeće zajedno s načelnikom Nikolom Miletićem raspušteno pa trenutno Općinom upravlja povjerenica Gordana Dell’Orco.

Razlog za neizglasavanje proračuna načelnik Miletić našao je u, kako on to vidi, namjeri vijećnika za pokretanjem prijevremenih izbora, što je pojasnio za jedan lokalni list. Je li odluka o otvaranju vrtića također zaustavljena kako bi ga otvorila neka nova vlast i tako sebi priskrbila lovorike? Odlučili smo istinu saznati kontaktiranjem svih dostupnih i relevantnih strana ovoga slučaja.

Ipak, prije prelaska na srž teme, za one koji nisu upoznati sa širinom situacije, valja napomenuti da je zadnjih nekoliko godina u Ražancu na vlasti koalicija HSP-a AS i HDZ-a, rekao bi neupućeni promatrač čvrsta desničarska koalicija, ali neslaganja je bilo već duže vrijeme. Miletić je kulminaciju takvoga stanja prilikom odbijanja izglasavanja proračuna pojasnio novinarima na sljedeći način.

HDZ je kao što bi učinio bilo tko u oporbi u svemu pronašao svoju šansu da se izbori za prijevremene izbore bez obzira na sve posljedice, štetu i troškove i na neki način izigrao određene dogovore sa svojim koalicijskim partnerom na razini Zadarske županije što je njihovo legitimno pravo u političkoj borbi za vlast. Kao član HSP AS pokušat ću se na predstojećim izborima izboriti za novi mandat, s tim da ću paziti s kim ću ići na listu, kazao je.

Dječji vrtić Ražanac 2

Na takvu Miletićevu izjavu, bili smo ponukani potražiti i mišljenje “oporbe” u ovome slučaju, a takvo smo našli kod Dragutina Miočića, donedavno donačelnika Općine. Očekivano, Miočić navodi sasvim drugačije razloge zbog kojih vrtić nije otvoren za mališane.

Notorne laži čujete i od Ante i od Nikole Miletića. Vrtić je trebao biti otvoren još 31. ožujka 2015. godine, ali zbog nestručnosti bivšeg načelnika Miletića i odluka koje je donosio, vrtić nije otvoren. Još su prije mjesec dana morali biti izvođeni dodatni radovi na parketu jer je zbog nestručne izvedbe radova krov prokišnjavao te se parket “digao”. Eto, zbog toga vrtić nije otvoren, ne zbog političke odluke ili Općinskog vijeća, nego do njegove nedovršenosti, kazao nam je Miočić.

Što se tiče desničarskog raskola, Miočić ga negira, navodeći kako je Miletić tek nedavno, u devetom mjesecu prešao u HSP Ante Starčević, dok se je on sam također novi član HDZ-a, a na izborima se natjecao kao nezavisni kandidat.

Dječji vrtić Ražanac 3

Da ideološkog rascjepa nema, odnosno da politika i politički razlozi nisu problem nijednoj strani bili, već da to u prvi plan gura već sada bivši načelnik Miletić kazao nam je i naš drugi sugovornik, doktor Nediljko Jović, donedavno predsjednik Općinskog vijeća u Ražancu.

Građevinski dio radova trebao je biti gotov 31.1.2015. gotov, od strane izvođača radova, tvrtke Ploter. No, problemi su bili već u startu i to s priključkom struje i vode, a mislim da ni do sada uporabna dozvola nije riješena. Čak je sam osnivački akt dječjeg vrtića, koji je izradio odvjetnički ured Bosotina, zbog brojnih tehničkih grešaka, vraćen od strane nadležnog Ministarstva na doradu, kazao nam je Jović.

Donedavni predsjednik Općinskog vijeća također je spomenuo slučaj s dizanjem parketa u vrtiću, ali i brojne druge probleme koje je on, za razliku od Miočića, osim na načelnika svalio i na izvođača radova te nadzornog inženjera.

Dodatne radove zbog tehničkih propusta u izradi vrtića, za koje odgovornost snose izvođač radova i nadzorni inženjer te načelnik kao osoba odgovorna za ugovaranje posla, sada mora platiti Općina zbog izostanka bankovne garancije. Zato proračun nije prošao, zbog neobjektivnog prikaza stvarnog stanja stvari od strane načelnika, zbog njegovog nestručnog vođenja Općine. Sada se svim silama trudi prikazati kako smo proračun rušili iz političkih razloga, odnosno kako mi ne želimo vrtić. Zašto ga ne bi željeli? Pa vrtić je jedna od osnova razvitka općine, temelj njenog opstanka i temelj njenoga života. Svi mi želimo vrtić, ali želimo da odgovorni ljudi priznaju svoju odgovornost zbog toga što ga danas nemamo. Što se navedenog plusa u proračunu tiče, o kojemu priča Miletić, on je samo fikcija – Ražanac je do 1. prosinca stalno bio u minusu, a onda su sjele dvije velike uplate – jedna od prodaje  zemljišta, a jedna od Hrvatskog telekoma zbog podzemnih kabela. Iz Općinskog vijeća smo još sredinom godine uočili anomalije u radu načelnika, ali on nam nije htio dati dokumentaciju da izvršimo detaljan uvid pa su četiri nezavisna vijećnika, koja su načelnika i dovela na vlast, glasala o nepovjerenju načelniku, jer, jednostavno, mu više nisu vjerovala. Zato se 15. rujna Miletić učlanio u HSP Ante Starčević, pod izgovorom da se “zaštiti”, od koga, istine? Ne razumijemo HSP AS, zašto prihvatiti Miletića, ako toj stranci imati takvog čovjeka za svog člana šteti, kazao nam je Jović.

Dječji vrtić Ražanac 4

Kao primjer negativnih stvari zbog kojih Miletiću više vijećnici ne vjeruju, Jović je odlučio navesti primjer knjižnice u Ražancu, jedne od najvećih pored Gradske knjižnice Zadar. Na natječaj za izbor novog ravnatelja te ustanove javila se samo jedna osoba koja nije ispunjavala uvijete, ali je Miletić inzistirao na njenom zaposlenju, da bi se kasnije ispostavilo kako je spomenuta osoba u bliskim rodbinskim odnosima s načelnikom, tvrdi Jović.

I onda su iz Inicijative za Ražanac rekli da ja ne želim knjižnicu. Zašto ako sam ja jedan od suosnivača, ako je to jedna veoma uspješna ustanova za koju se 300 tisuća kuna godišnje izdvaja iz proračuna, ako je to također temelj života u Ražancu? Htio sam da se raspiše novi natječaj, a ne da se ugasi knjižnica, rekao je Jović.

O nepotizmu u Ražancu doktor Jović bi mogao pričati unedogled, kazao nam je, spomenuvši u našem razgovoru i zaposlenje na privremeni rad, bez natječaja, supruge vijećnika Vladimira Kovačevića u TZO Ražanac, kojoj je, Jović kaže, nedostajalo samo malo da zbog tog radnog mjesta primi godišnju naknadu s biroa, ali je propust primijećen na vrijeme.

Dječji vrtić Ražanac 5

Što se vrtića tiče, on će za sada ostati zatvoren, ali koplja će se nad njim i dalje lomiti. Što se zaključnog uvoda tiče, njega je, čisto s objektivno činjenične strane dala ranije spomenuta vladina povjerenica Gordana Dell’Orco koja Ražancem trenutno upravlja.

Sa situacijom u Općini Ražanac upoznata sam prilikom primopredaje izvršne vlasti od strane bivšeg načelnika Općine Ražanac. Slijedom nedonošenja proračuna i odluke o privremenom financiranju Vlada Republike Hrvatske raspustila  je Općinsko vijeće Općine Ražanac i istovremeno razriješila općinskog načelnika Nikolu Miletića i njegovog zamjenika Dragutina Miočića.

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Ražanac koja je započela 14. prosinca i nastavljena 18. prosinca 2015. godine nije usvojen prijedlog proračuna za 2016. godinu niti je usvojen prijedlog odluke o osnivanju Dječjeg vrtića Ražanac.

Prema raspoloživim informacijama zgrada dječjeg vrtića u Ražancu u cijelosti je dovršena i ima sve potrebne dozvole, ali Općinsko vijeće Općine Ražanac nije donijelo akt o osnivanju. Za dječji vrtić izdana je i suglasnost Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta  na redoviti desetosatni i petosatni program odgojno-obrazovnog rada za djecu predškolske dobi u Dječjem vrtiću Ražanac u osnivanju.

Kao što ste i sami uvodno naveli dužnost povjerenika Vlade Republike Hrvatske privremenog je karaktera, a temeljno je vezana uz osiguravanje  funkcioniranja jedinice lokalne samouprave  u uvjetima u kojima je, zapravo, redovno funkcioniranje onemogućeno. Uloga povjerenika Vlade po samoj prirodi te dužnosti je zapravo tehničke naravi i osigurava ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave do uspostave njezinih tijela. Nadam se da ću u tome uspjeti i u ovom prijelaznom periodu ispuniti zakonom preuzete dužnosti, napisala nam je Dell’Orco putem e-maila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...