Doznajte hoće li nas tijekom siječnja opet zmrzavati minusi

Nakon izuzetno toplog prosinca, proboj ledenog arktičkog zraka u srazu sa sredozemnom ciklonom donio je istočnim dijelovima Europe vrlo niske temperature koje su u Poljskoj odnijele više od 20 života te velike količine snijega koji je u nekim krajevima Turske napadao do visina od preko tri metra.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u narednim danima predviđa postupno zatopljenje. No što kažu srednjoročne prognostičke karte, hoće li ono biti dužega vijeka ili ćemo uskoro svjedočiti novom ledenom valu?

Naš klimatolog dr. sc.Krešo Pandžić kaže da će, prema vrlo pouzdanoj najavi Europskog centra za srednjoročne prognoze u Redingu, od 4. do 10. siječnja srednje temperature na Jadranu biti natprosječne dok će u sjevernim, panonskim dijelovima Hrvatske biti oko prosjeka dakle negdje između -5 i +5°C.

‘U prognozi za naredni tjedan, od 11. do 17. siječnja, koja je manje pouzdana, cijela je Hrvatska obojena crvenom bojom što znači da bi temperature trebale biti iznad prosjeka, negdje između jedan i tri stupnja Celzijusa. Sve što bismo predviđali dalje nakon toga bilo bi u zoni nagađanja’, kaže Pandžić i ističe da je hladan prodor koji je zahvatio našu Zemlju tipičan za zimu, piše Tportal.

‘Nad Rusijom se stvorila snažna sibirska anticiklona. Istovremeno se nad Mediteranom stvorila sekundarna ciklona koja je svojim niskim tlakom povukla hladan zrak sa sjevera. Tako su krenuli sjeverni vjetrovi, bura i sl. Ciklone se uglavnom drže toplije podloge pa se zimi kreću nad morem. Ljeti je obrnuto, kreću se nad kopnenim površinama jer su one tada toplije, objasnio je.

‘Čini se da nam stiže velika ciklona koja će trenutnu situaciju poremetiti za kraće vrijeme, no njezin topli val može se zadržati i za duže vrijeme’, poručio je naš klimatolog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...