Dužni ste a nemate imovinu – osobni bankrot vaš je izlaz iz dužništva!

Za mjeru osobnog bankrota dosad su se javila tek 62 građana, koji će morati pričekati donošenje još osam pravilnika kako bi postupak stečaja mogao početi.

Zakon o stečaju potrošača na snazi je od početka godine, a preostale podzakonske akte Ministarstvo pravosuđa trebalo bi donijeti do kraja mjeseca.

Mnogi se boje da će u osobnom bankrotu izgubiti sve što imaju. Odvjetnica Dijana Kladar kaže kako je veća vjerojatnost da bez jedine nekretnine ostanu ako ne uđu u postupak stečaja.

Ako imaju neki dug, od primjerice 100.000 eura, njemu nad glavom cijelo vrijeme visi mogućnost ovrhe koja će mu na kraju tu nekretninu uzeti ako se banka ili netko drugi ne može drugačije namiriti – objašnjava Kladar.

Opasnost od ovrhe

Prva faza postupka pokretanja osobnog stečaja stoji 300 kuna, ali plaćanje je moguće izbjeći ako dužnik ostvaruje pravo na besplatnu pravnu pomoć. U Fini će ispuniti obrazac u kojem se navode svi vjerovnici, s kojima zatim sjeda za stol i dogovara otplatu duga.

To je izvansudska nagodba koja ima snagu ovršne isprave. To znači da se dužnik mora držati onoga što potpiše. U suprotnom mu vjerovnik može sjesti na imovinu i ovršiti ga. Nema ograničenja koliko će dugo trajati to otplatno razdoblje, može biti čak i 20 ili više godina. Taj sastanak dužnika ne obvezuje ni na što. Ne odgovaraju li mu uvjeti, ne mora ih potpisati. Može se povući iz postupka ili ga nastaviti pred sudom.

Ništa se ne može narediti potrošaču. On odlučuje odgovaraju li mu uvjeti i u svakom trenu može odustati – kaže Kladar.

Druga faza, odnosno pokretanje stečaja, stoji 1000 kuna. I tu dužnik ima pravo na besplatnu pravnu pomoć. Otplata duga se na sudu dogovara na maksimalno pet godina, a dužnik dobiva i osobu koja će mu tijekom tog vremena paziti na financije.

Ostaje minimalna nagrada

Minimalna naknada mu ostaje.

Ako dužnik nema nekretninu i u tih pet godina nije otplatio dug, nakon toga mu se dugovi otpisuju. Vjerovnik ostaje kratkih rukava. Njegov je problem što nije vodio računa o kreditnoj sposobnosti osobe kojoj daje kredit. Ova mjera je i zamišljena za ljude koji nemaju ništa, a dužni su te su vječno robovi tog duga – objasnila je odvjetnica, koja je primijetila kako se zbog toga bune oni koji imaju nekretnine.

Odvjetnica Kladar svakome tko je zainteresiran za ovu mjeru preporučuje da se prvo raspita u Fini te kod pravnih i financijskih stručnjaka.

Čeka se osam pravilnika

To je dobra mjera, posebno za one koji nemaju nekretninu, ali svatko sam mora vidjeti odgovara li mu – kaže.

Kad se o ovom zakonu raspravljalo u Saboru, oporbeni zastupnici poručili su kako on stiže sa zakašnjenjem od nekoliko godina. No nakon što je i donesen, njegova provedba još nije moguća. Zakon o stečaju potrošača izglasan je prošle jeseni, a na snagu je stupio 1. siječnja 2016.

Ipak, resorno ministarstvo nije donijelo sve podzakonske akte. Dosad su donijeli Pravilnik o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci te Pravilnik o uvjetima za dobivanje dozvole za obavljanje poslova savjetovališta i načinu rada.

Nedostaje još osam pravilnika – o vođenju očevidnika savjetovališta i posrednika, vođenju registra postupaka stečaja potrošača, listi povjerenika i njihovoj obuci, načinu njihova izbora metodom slučajnog odabira, javlja 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...