Zvuk doma u "plavoj munji"

Glas iz zagrebačkih tramvaja dolazi iz Kruševa

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Dragi naši Zadrani, studenti u Zagrebu. Koliko ste se samo puta vozili tramvajem ili autobusom i slušali umirujući zvuk nepoznate žene koji odzvanja iz zvučnika tih ZET-ovih mašina? Zasigurno vas je taj glas nebrojeno puta usmjerio kući, ili vas brižno sjetio kako ste najvjerojatnije u krivom tramvaju.

Imao je poznat prizvuk taj glas, zar ne? E pa, sad sa sigurnošću možete reći svim svojim purgerima s faksa da niste ludi, jer u pozadini savršenog izgovora uistinu čujete malo “naškog”.

I postoji opravdan razlog za to – Mirela Matković, najpoznatiji glas ZET-a, rodom je iz naših krajeva!

Kada sam se tek počela baviti novinarskim poslom, jedan me urednik na HRT-u, gdje sam radila, zamolio da više ne čitam. Rekao je da sam talentirana, ali da to jednostavno nije slušljivo. Iz malog sam mjesta Kruševa u zadarskom zaleđu, možete misliti kako sam zvučala. Uglavnom, nije bilo ni urbano, a ni po hrvatskom standardnom književnom jeziku, kazala je Matković za Večernji list.

Osim u vožnji tramvajem, Matković možete slušati i u dokumentarnim filmovima HRT-a, raznim reklamama i dizalima pa čak i službi za korisnike određenih telekompanija, no, sve to nije išlo bez velikog truda. Deset godina iskustva i HRT-ova “Služba za jezik i govor” zaslužni su za usavršavanje glasa naše Kruševčanke koja trenutno radi kao glavna urednica u maloj produkcijskoj kući Alpha Info te kao urednica emisija “Isti smo” i “Svakodnevno”.

Ipak, zgode s posla koji je radila sa ZET-om ostale su joj zauvijek u sjećanju, iako, kaže, svoj glas u tramvaju više ni ne registrira.

U prvoj rundi snimili smo nekoliko tisuća tramvajskih postaja, a tek onda na red su došle autobusne. Zadnje sam snimala za slijepe i slabovidne smjer tramvaja. Kad smo krenuli, najdulje je trajalo da dobijemo potvrdu gradskih četvrti o načinu izgovora njihova mjesta, sjetila se Matković za Večernji.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar