Glas iz zagrebačkih tramvaja dolazi iz Kruševa

Dragi naši Zadrani, studenti u Zagrebu. Koliko ste se samo puta vozili tramvajem ili autobusom i slušali umirujući zvuk nepoznate žene koji odzvanja iz zvučnika tih ZET-ovih mašina? Zasigurno vas je taj glas nebrojeno puta usmjerio kući, ili vas brižno sjetio kako ste najvjerojatnije u krivom tramvaju.

Imao je poznat prizvuk taj glas, zar ne? E pa, sad sa sigurnošću možete reći svim svojim purgerima s faksa da niste ludi, jer u pozadini savršenog izgovora uistinu čujete malo “naškog”.

I postoji opravdan razlog za to – Mirela Matković, najpoznatiji glas ZET-a, rodom je iz naših krajeva!

Kada sam se tek počela baviti novinarskim poslom, jedan me urednik na HRT-u, gdje sam radila, zamolio da više ne čitam. Rekao je da sam talentirana, ali da to jednostavno nije slušljivo. Iz malog sam mjesta Kruševa u zadarskom zaleđu, možete misliti kako sam zvučala. Uglavnom, nije bilo ni urbano, a ni po hrvatskom standardnom književnom jeziku, kazala je Matković za Večernji list.

Osim u vožnji tramvajem, Matković možete slušati i u dokumentarnim filmovima HRT-a, raznim reklamama i dizalima pa čak i službi za korisnike određenih telekompanija, no, sve to nije išlo bez velikog truda. Deset godina iskustva i HRT-ova “Služba za jezik i govor” zaslužni su za usavršavanje glasa naše Kruševčanke koja trenutno radi kao glavna urednica u maloj produkcijskoj kući Alpha Info te kao urednica emisija “Isti smo” i “Svakodnevno”.

Ipak, zgode s posla koji je radila sa ZET-om ostale su joj zauvijek u sjećanju, iako, kaže, svoj glas u tramvaju više ni ne registrira.

U prvoj rundi snimili smo nekoliko tisuća tramvajskih postaja, a tek onda na red su došle autobusne. Zadnje sam snimala za slijepe i slabovidne smjer tramvaja. Kad smo krenuli, najdulje je trajalo da dobijemo potvrdu gradskih četvrti o načinu izgovora njihova mjesta, sjetila se Matković za Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...