Hit koji traje već devet godina: iPhone – telefon koji je pokrenuo revoluciju

Apple je u proteklih devet godina prodao više od 820 milijuna iPhonea, a sve je krenulo na današnji dan 2007. kad je Steve Jobs u San Franciscu nakon niza noviteta predstavio i iPhone.

Jobsova prezentacija telefona jedna je od najpopularnijih u svijetu gadgeta, a prema mnogima i najvažnija u njegovoj karijeri. U samom uvodu govorio je o tri uređaja, iPodu sa širokim ekranom i kontrolama osjetljivim na dodir, revolucionarnom telefonu i naprednom internetskom komunikatoru. Nekoliko trenutaka kasnije svima je u dvorani postalo jasno da se radi o jednom uređaju koji to sve spaja. Prvi iPhone imao je 3,5-inčni ekran (320×480 piksela), procesor od 400 MHz, 128 MB RAM-a te 4, 8 ili 16 GB interne memorije i kameru od 2 megapiksela, ali nije imao 3G podršku.

Pola godine kasnije iPhone je stigao na tržište i krenuo je pohod koji traje do danas. Dizajnerski se dugo opirao vremenu, pa mu je trebalo dosta da ekran naraste s 3,5 na 4 inča, a potom i na sadašnjih 4,7 i 5,5 inča. Svaka verzija donosila je neke novitete, kvalitetnije materijale, bolje kamere, a 2011. je dobio i glasovnu pomoćnicu Siri, piše 24 sata.

Najnoviji iPhone 6S i njegov veći brat 6S Plus puno su napredovali u odnosu na prvi model, a i dalje su predvodnici i predmet želja mnogih. Uz dosad najbrži procesor dobili su i 3D Touch tehnologiju, a koliko su popularni svjedoče i brojke koje su Appleu pomogle da imaju rekordnu godinu.

Sljedeće godine bi pak trebali vidjeti još naprednijeg nasljednika. iPhone 7 tako bi mogao biti vodootporan, a glasine sugeriraju da bi se Apple mogao riješiti utora za slušalice, u korist Lightning konektora. A mogli bi ostati i bez prepoznatljive Home tipke, kako bi dodatno naglasili 3D Touch tehnologiju. Uz još brži procesor, trebao bi dobiti 3 GB RAM-a. Naravno, ovo su sve glasine koje ćemo morati uzimati s velikom dozom rezerve sve do jeseni i službenog predstavljanja samog telefona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...