Hrvatskoj nedostaje oko tri tisuće građevinskih radnika

Iako je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) evidnetirano više od tisuću nezaposlenih zidara, građevinske tvrtke ne mogu na natječajima naći niti jednog, tvrdi potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Građevinskom sektoru trenutačno nedostaju tisuće radnika, iako će HZZ ponuditi drukčije podatke. Dakle, ti ljudi ili rade u inozemstvu na crno, ili im se ne da raditi, ili ih je vrijeme pregazilo, kaže Čagalj.  Dodaje kako kako bi se te teškoće riješile uvozom radne snage iz zemalja izvan EU da to Vlada prošle godine nije stopirala unatoč zahtjevima HGK, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca. O novoj Vladi ovisi hoće li dopustiti uvoz radne snage za graditeljstvo. Naši radnici bježe iz graditeljstva jer su uvjeti teški, plaće male, a s obzirom na manjak investicija, sigurnog posla nema na vidiku. Kvalitetni hrvatski građevinski radnici odavno su otišli u inozemstvo, gdje su cijenjeni i vrlo dobro plaćeni, tvrdi Čagalj.

Dodaje da smatra kako obrazovni sustav nije prilagođen graditeljstvu i ne školuje za rad, nego za burzu. Inače, kako ističu u HGK, građevinske aktivnosti u Hrvatskoj u posljednjih su sedam godina smanjene 46 posto, ali u ovoj godini mogao bi uslijediti oporavak. Od 2009. godine prepolovljen je broj izdanih građevinskih dozvola i izgubljeno 56.000 radnih mjesta. Prije sedam godina udjel graditeljstva u BDP-u iznosio je 8,5 posto, a sada pet posto, dok je prosjek zemalja Europske unije šest posto. Nakon velikog rasta građevinskih aktivnosti sredinom prošlog desetljeća, hrvatsko graditeljstvo ulazi u krizu 2009. godine, a dno dotiče 2013., no podaci za devet mjeseci 2015. godine otkrivaju da je pad zaustavljen, kaže Mirjana Čagalj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...