HVIDR-a Zadar traži osnivanje veteranske bolnice u Zadru

U nastojanjima da se poboljša kvaliteta života, ali i očekivani životni vijek hrvatskih branitelja sa zadarskog područja, HVIDR-a Zadar uputila je otvoreno pismo lokalnim vlastima i budućoj Vladi RH, smatrajući osnivanje veteranske bolnice u Zadru nužnošću.

– Obavljanje svih pregleda na jednom mjestu je ono što smatramo vrlo potrebnim jer danas naši članovi često  izbjegavaju ići kod doktora želeći izbjeći podizanja po nekoliko uputnica, čekanja na nekoliko listi čekanja, redove, putovanja, itd. Iako je Zadar jedan od rijetkih gradova koji se nalazio na prvoj crti bojišnice u Domovinskom ratu, u zadarsku bolnicu je od strane države uložen tek minimum , a opremana je prvenstveno zahvaljujući lokalnim vlastima i privrednicima, navodi se između ostalog u pismu, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje:

U vrijeme kada istraživanja pokazuju da je prosječna životna dob hrvatskih branitelja kada umiru 50.9 godina te da najčešće umiru od tumora i bolesti krvožilnog sustava, smatramo da je krajnje vrijeme za otvaranje jedne od veteranskih bolnica upravo u Zadru.

Nažalost, i u našoj udruzi  kroz koju je prošlo preko 2000 članova, svakodnevno se suočavamo sa poražavajućom statistikom i sve većim brojem naših članova koji sve češće obolijevaju od teških bolesti.

Našim članovima, što zbog godina, što zbog bolesti, sve teže je i putovati te smo mišljenja da bi im otvaranje veteranske bolnice upravo u Zadru uvelike pomoglo u pravovremenom otkrivanju i liječenju oboljenja.

Obavljanje svih pregleda na jednom mjestu je ono što smatramo vrlo potrebnim jer danas naši članovi često  izbjegavaju ići kod doktora želeći izbjeći podizanja po nekoliko uputnica, čekanja na nekoliko listi čekanja, redove, putovanja, itd.

Iako je Zadar jedan od rijetkih gradova koji se nalazio na prvoj crti bojišnice u Domovinskom ratu, u zadarsku bolnicu je od strane države uložen tek minimum , a opremana je prvenstveno zahvaljujući lokalnim vlastima i privrednicima.

Vjerujemo da bi zdravstveno osoblje bolnice, kao što je odigralo značajnu ulogu zbrinjavanjem velikog broja ranjenika u Domovinskom ratu,  i ovaj put bilo doraslo zadaći i uspješno je obavljalo, uz pomoć države u poboljšanju infrastrukture.

Otvaranjem veteranske bolnice u Zadru znatno bi se podigla razina zdravstvene skrbi o hrvatskim braniteljima koji bi svoje sistematske preglede mogli obavljati u njoj, kao i sve ostale  potrebne preglede i zahvate, a to je ono što trenutno smatramo najvažnijim za braniteljsku populaciju.

Nadamo se da će svi oni koji mogu pomoći u ostvarenju ove inicijative prepoznati njenu važnost i napraviti sve da se ona i ostvari u što je moguće kraćem roku!

S poštovanjem,

Predsjednik Udruge HVIDR-a Zadar,

Ivica Arbanas

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...