Invazivni američki plavi rak opasan za Vransko jezero!

Djelatnici Parka prirode Vransko jezero nedavno su završili istraživanje invazivne vrste raka Callinectes sapidus koji se nastanio u jezeru.

Naime, koncem 2013. godine u Parku je uočena jedinka “čudne” vrste raka. Pravo neugodno iznenađenje uslijedilo je kada je naknadno ustanovljeno da se radi o vrlo invazivnoj vrsti raka Callinectes sapidus (američki plavi rak).

Riječ je o dekapodnom raku autohtonom za područje zapadne obale Atlanskog oceana i meksičkog zaljeva. Prvo otkriće ove vrste u Mediteranu datira iz 1949. godine. Zadnjih godina kod nas je pronađen u Neretvi, te u susjednoj Italiji, Crnoj Gori i Albaniji. Kako je riječ o invazivnoj vrsti, vrlo malo se zna o njenoj biologiji. Načelno morska vrsta, za mrijest preferira boćate vode poput Vranskog jezera te je samim tim velika prijetnja za već ionako narušen ekosustav jezera, navodi se na stranici Parka.

Ako netko primijeti ovu iznimno invazivnu vrstu raka, iz Parka apeliraju da ga ne vraćate u vodu, nego ga po mogućnosti negdje prikladno odložite kako bi ga stručna služba parka kasnije mogla odnijeti na analizu. Svakako o tome obavijestite djelatnike na tel: 023 383 181 ili mob: 095 232 31 06.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...