Islamska država priprema nove napade u Europi, posebno u Francuskoj

Islamska država i drugi militanti mogli bi vrlo vjerojatno izvesti nove terorističke napade u Europi nakon napada u Parizu prošle godine, upozorio je direktor Europola Rob Wainwright.

Analitičari Europola uvjereni su da Islamska država “priprema nove napade (…) u državama članicama EU-a, posebno u Francuskoj”, ističe se u izvješću koje je Wainwright predstavio na svečanom otvaranju novog Europskog centra za borbu protiv terorizma u Amsterdamu.

“Nacionalni stručnjaci slažu se da Islamska država ima volju i sposobnost izvesti nove napade u Europi”, istaknuo je. “Napadi bi ponajprije mogli biti usmjereni na civilne mete, zbog posljedica koje bi imali”, navodi se u izvješću, koje upozorava na “promjenu strategije Islamske države koja želi djelovati globalno.”

Izvješće je plod konferencije stručnjaka 28 država članica održane tri tjedna nakon napada u Parizu 13. studenoga prošle godine.

Izvješće upozorava na “promjenu operativnog modela” IS-a, koji “kad god poželi” može posvuda u svijetu izvesti “niz složenih i dobro koordiniranih napada” zahvaljujući lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

“Čini se da zapovjednici IS-a imaju taktičku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifičnim lokalnim okolnostima, što snagama reda još više otežava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe”, kaže se u izvješću.

Europski centar za borbu protiv terorizma, baziran u sjedištu Europola u Den Haagu, ima zasad četrdesetak analitičara, no, ističe Wainwright, sredstva mu u mjesecima koji dolaze moraju biti povećana jer su države članice obećale da će poboljšati razmjenu obavještajnih informacija nakon napada u Parizu.

-Koncentrirat će se posebno na zajednicu 5000 europskih građana koji su se radikalizirali sudjelujući u sukobu u Siriji i Iraku, odakle ih se velik broj vratio i velik su sigurnosni rizik- rekao je Wainwright.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...