Iznenađeni? Facebook ne povećava broj pravih prijatelja!

Profesor evolucijske psihologije Robin Dunbar na sveučilištu Oxford proveo je istraživanje kroz koje je želio saznati da li društvene mreže pomažu ljudima u održavanje znatno većeg broja prijatelja.

Rezultati pokazuju kako iako neki imaju i 5.000 “prijatelja” na Facebooku, stvarni odnosi s većinom tih ljudi su beznačajni. Zaključci se temelje na dvije studije provedene u Velikoj Britaniji u travnju i svibnju prošle godine koje su pokrivale dobne skupine od 18 do 65 godina, odnosno ukupno 3.375 osoba. Prosječan broj prijatelja na Facebooku koji su ispitanici imali na Facebooku bio je 150.

Na pitanje koliko od tog broja su stvarni prijatelji, u prosjeku je odgovor bio 27,6%, no kad su ih pitali na koliko od tih prijatelja na Facebooku se mogu osloniti u slučaju emocionalne ili socijalne krize, odgovor je u prosjeku bio tek nešto veći od 4.

Stoga je zaključak kako broj bliskih prijatelja korisnika Facebooka nije veći u odnosu na njihov broj koji je ranije identificiran među onima koji ne koriste internetske društvene mreže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...