Na današnji dan Milošević smijenio “arhitekta rata” Kadijevića

Na današnji dan 1992. godine Slobodan Milošević zasitio se prijestupa i neuspjeha generala JNA Veljka Kadijevića te ga je odlučio smijeniti. Službeno, Kadijević je dužnost “kolovođe” i “arhitekta rata” napustio zbog zdravstvenih razloga, ali sumnja se da su u pozadini njegove smjene bila dva razloga.

Prvo, smatralo se da je upravo Kadijević odgovoran za rušenje helikoptera s promatračima Europske zajednice od strane JNA, a drugo, da je hrvatski otpor propustio slomiti na vrijeme.

Ono što brojni ne znaju činjenica je da je “hrvatski krvnik” bio hrvatski državljanin, srpskog porijekla, rođen u Glavini Donjoj kraj Imotskog u partizanskoj obitelji. Kadijević se zbog miješanog porijekla i partizanskog naslijeđa cijeli život smatrao Jugoslavenom.

Ipak. činjenica da je rođen u Hrvatskoj nije ga spriječila da na nju usmjeri svu vojnu silu JNA. Kao odgovorna osoba, za njim je raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva te su podignute tri optužnice: prva je pred Županijskim sudom u Bjelovaru 1992., druga pred Županijskim sudom u Vukovaru 2002., a treća pred Županijskim sudom u Osijeku u svibnju 2006. godine.

Ipak, presudu Kadijević nikad nije vidio jer je iz Beograda pobjegao dobivši informacije da će ga goniti i Haag. Naselio se u Moskvu gdje mu je odobren azil, a tamo je i umro 2. studenoga 2014. godine.

Hrvatska nikada nije dobila pravdu za Kadijevićeve zločine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...