Na današnji dan objavljen ”Led Zeppelin”

Na današnji dan, godine 1969., objavljen je prvi album engleske legendarne skupine Led Zeppelin. Njihova prva ploča, imena “Led Zeppelin”, snimljena je u Londonu za svega 36 sati, a punih 71 tjedan provela je na vrhu britanske ljestvice albuma.

Bend se sastao godinu ranije, na inicijativu Jimmyja Pagea koji je odmah nakon raspada The Yardbirdsa okupio pjevača Roberta Planta, bubnjara Johna Bonhama i basista John Paul Jonesa i pokrenuo time jedan moćan blues rock zvuk, koji će se kasnije razvijati u uzor svim budućim hard rock i heavy metal grupama.

Album s ukupno 9 pjesama obilježili su klasici poput “Dazed and confused”, “Baby, I’m gonna leave you” i “Good times, bad times”, a cijeli je prožet blues riffovima Pagea i nevjerojatnim glasom Planta. Nakon izlaska albuma, bend je neumorno radio, što je ubrzo dovelo do zlatne tiraže u SAD-u (preko 500,000 prodanih primjeraka), ali i do novog studijskog albuma krajem iste godine.

Kada je “Led Zeppelin II” premašio “jedinicu”, s hitovima poput “Whole lotta love”, broj nastupa se povećao, ali ne samo iz tog razloga. Naime, bend je odbijao nastupati na TV-u zbog loše reprodukcije zvuka, stoga su svojoj velikoj publici odlučili prirediti što više nastupa, koji su često trajali i preko tri sata jer su izvodili duge improvizacije svojih pjesama.

Godinu kasnije izlazi “Led Zeppelin III”, a 1971. i “Led Zeppelin IV”, koji je zapravo neimenovan, ali se često naziva “četvorkom” ili “Rune”, zbog četiri simbola na omotu, koji predstavljaju same članove. Taj je album bio spoj glazbenih smjerova – hard rock pjesma “Black dog”, tolkienovska skladba “The Battle of Evermore” i kombinacija tog jakog, prgavog i mističnog zvuka u apsolutnom hitu “Stairway to heaven”.

Razdoblje od 1971. do 1975. definitivno je njihovo najuspješnije, kada izlaze album ”Houses of the Holy” i dvostruki album ”Physical Graffiti”, a s njima remek djela poput ”The song remains the same”, ”No quarter”, ”Trampled under foot”, ”Kashmir”, ”Ten years gone” i ”In my time of dying”, koja je njihova najdulja pjesma (11:06 minuta). U tom su periodu čak i pokrenuli vlastitu izdavačku kuću ”Swan Song Records”.

Godine 1976. započinje njihovo teže razdoblje, kako poslovno, tako i privatno. Prvo je Plant doživio tešku prometnu nesreću zbog koje je otkazana turneja, a iste godine izašao je često kritiziran i podcijenjen album “Presence”. Godinu kasnije umire Plantov sin, a članovi benda sve češće svoje dionice snimaju odvojeno pa su krenule priče o mogućem raspadu. Ipak, 1979. izdaju posljednji album “In through the out door” kojim dominira Jonesov sintisajzer, za razliku od dosad dominantnih Pagea i Planta.

Nakon dugogodišnjih šuškanja, konačan raspad benda dogodio se nakon smrti bubnjara Johna Bonhama. Bonham je pronađen mrtav u Pageovom domu, a autopsijom je alkohol potvrđen kao jedini uzrok smrti. Iako se nagađalo o njegovim mogućim nasljednicima, ostatak benda ipak je odlučio prekinuti karijeru.

Relativno kratko djelovanje benda bilo je dovoljno da ih se smjesti u vrhove svih glazbenih ljestvica, a i 1995. godine u Rock and Roll Hall of Fame. Pa iako je prošlo skoro 40 godina od njihovog zadnjeg albuma, i dalje su svakodnevno prisutni u svijetu glazbe i opće kulture.

Zanimljivo je kako je bubnjar benda The Who rekao na samom početku Zeppelina kako će bend trajati jednako koliko i olovni cepelin u zraku. Time je dao pogrešnu prognozu i ime bendu kojeg će pratiti vječna slava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...