Na današnji dan ubijena Elizabeta Kotromanić – kraljica zaslužna za škrinju sv. Šime

Na današnji dan prije mnogo stoljeća, davne 1387. godine, kod Novigrada pokraj Zadra brutalno je ubijena ugarsko – hrvatska i poljska kraljica Elizabeta Kotromanić. Njezino tijelo bilo je tajno sahranjeno u zadarskoj crkvi sv. Krševana. Kruna ove kraljice čuva se u SICU.

Za svog je života ova kraljica trajno zadužila Zadar – škrinja sv. Šime kojom se tako rado dičimo, njezin je zavjetni dan. Elizabeta i njezin suprug Ludovik I. Anžuvinac, naime, nisu imali djece prvih sedamnaest godina svoga braka te se vjerovalo da je Elizabeta neplodna.

Međutim, Elizabeta je 1370-ih rodila tri kćeri za redom, od kojih je najstarija, Katarina, umrla s osam godina. Dvije mlađe kćeri koje su nadživjele roditelje bile su Marija i Jadviga. Sa suprugom Elizabeta nije mogla začeti muško dijete, nasljednika na tronu, pa u tu nakanu daje napraviti zavjetnu škrinju sv. Šimi. Izradu škrinje naručila je 1372. godine kod uglednog zlatara Franje iz Milana, koji je od 50-tih godina 14. stoljeća živio u Zadru. Sama škrinja koja je dovršena 1380. godine napravljena je od cedrovine, a nabavljeno je 250 kilograma srebra i zlata za pozlatu. Zanimljiva je legenda prikazana na škrinji – kraljica Elizabeta okružena kraljem i hrvatskim velikašima izgubila je razum ukravši svečev prst.

Sina, međutim, Elizabeta nikad nije dobila, a problemi su započeli smrću Ludovika I. Ona je tada igrala ulogu regenta i to od trenutka ustoličenja njene desetogodišnje kćeri Marije pa do trenutka njene udaje.

Elizabetina starija kći trebala se udati za Žigmunda Luksemburškog. Elizabeta je znala da bi je Marijin brak s Žigmundom koštao moći, pa je 1384. pokušala prekinuti njihove zaruke i kći zaručiti za mlađeg sina francuskog kralja Karla V. koji je prethodno bio zaručen za njenu najstariju kćer Katarinu. Njezine planove je osujetio sam Žigmund, koji je 1385. godine došao u Ugarsku i oženio Mariju.

Nakon Žigmundovog odlaska iz Ugarske, 1386. godine, Elizabetina kći Marija je zbačena s prijestolja u korist napuljskog kralja Karla III. Elizabeta i Marija su bile prisiljene prisustvovati njegovoj krunidbi. Međutim, samo sedam tjedana kasnije, Elizabeta je naručila ubojstvo kralja Karla.

Iste godine, Elizabeta je s kćeri odlučila krenuti u Hrvatsku, gdje su bile otete od strane moćnih plemića koji su željeli osvetiti smrt kralja Karla. Dvije kraljice su bile odvedene na obalu Jadrana, u Novigrad blizu Zadra. Elizabeta je uspjela prokrijumčariti planove za oslobađanje sebe i svoje kćeri, ali oni su otkriveni i Elizabeta je 16. siječnja 1387. godine, na zahtjev Karlove udovice Margarete, zadavljena pred očima svoje kćeri. Bila je, kako smo već rekli, tajno sahranjena u Crkvi svetog Krševana. Na treću godišnjicu smrti, njezino tijelo je prevezeno u Székesfehérvár.

Nijedna od Elizabetinih kćeri nije iza sebe ostavila djecu, pa je njezina loza izumrla smrću mlađe kćeri Jadvige. Nakon Elizabete, nijedna žena nije bila de facto vladar Ugarske sve do Marije Terezije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...