Na Hitnu – tek kad je hitno!

Čim je preuzeo Ministarstvo zdravlja, HDZ-ov Dario Nakić, nekadašnji ravnatelj zadarske Opće bolnice, znao je da ima posla s posebno osjetljivim resorom. Dočekalo ga je mnogo upita što će raditi po pitanju boljeg funkcioniranja našeg zdravstvenog sustava, a novi ministar ima svoj plan.

Važno za pacijente – mijenjati će se prava pacijenata, u onom dijelu u kojemu su ugrožena. Nakić želi da građani ne čekaju satima na Hitnoj, no da bi se to u praksi i primijenilo, prvenstveno se treba promijeniti svijest pacijenata.

I u zadarskoj Hitnoj službi, baš kao na Hitnom prijamu u OB Zadar, nerijetko se stvaraju nepotrebne gužve. Stanje je najgore tijekom ljetnih mjeseci. Ljudi dolaze i bez prijeke potrebe, kažu nam liječnici, pa oni pravi hitni slučajevi – čekaju satima.

Nužno je, smatra Nakić, da se pacijenti prije jave svom liječniku koji će odlučiti o daljnjim koracima. Uvelike bi to olakšalo rad hitnim službama, a i skratilo vrijeme pružanja pomoći. Liječnici podupiru ovu ministrovu najavu, no zadnju riječ ipak će imati – svijest pacijenata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...