Cestitka_Uskrs

Nitko mlađi od 25 godina na Islandu ne vjeruje da je Bog stvorio svijet

Dok u hrvatskom društvu Crkva igra bitnu ulogu, izražavajući svoje mišljenje o brojnim svjetovnim temama, Island se sve više sekularizira.

Naime, prema anketi koju je provela Islandska etička humanistička udruga, nitko od ispitanika mlađih od 25 godina ne vjeruje da je svijet stvoren od Boga. Gotovo 94 posto ispitanih vjeruje da je svijet stvoren Velikim praskom, a ostali ili nemaju mišljenje ili smatraju da je moglo do toga doći na neki drugi način. Međutim, nitko ne vjeruje da smo na ovom svijetu božjom voljom, odnosno da je život stvoren prema biblijskim tumačenjima.

Prema ovom istraživanju, tek 61 posto ispitanika se smatra religioznima, dok Islandska asocijacija koja okuplja ateiste tvrdi da se tek 46,4 posto Islanđana smatra religioznim.

Ispitanici u dobi od 25 do 44 godine života u 77,7 posto slučajeva vjeruju kako je svijet nastao Velikim praskom, a tek deset posto to pripisuje Bogu.

Najreligijozniji su starije generacije Islanda. Ispitanici stariji od 55 godina u jednoj četvrtini slučajeva smatraju kako je Zemlja nastala božjom voljom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...