“Noć muzeja” izmamila Zadrane na Poluotok: Tisuće ljudi pogledalo postave muzeja

Baš kao i svaku godinu do sada, tisuće Zadrana sinoć je pohodilo stalne, ali i neke nove postave zadarskih muzeja.

Cijela manifestacija započela je točno u 18 sati u cijeloj zemlji, pa su vrata većine zadarskih muzeja već tada bila “zakrčena” posjetiteljima, posebice Arheološkog muzeja koji je osim izvrsne zbirke ove godine pripremio i program za najmlađe. Mališani su tako “iz prve ruke” mogli vidjeti kako su se njihovi vršnjaci zabavljali u antičko doba.

– Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas kako je Arheološki muzej Zadar u jedanaestoj Noći muzeja posjetilo 3.905 oduševljenih posjetitelja. Naši posjetitelji su uz stalni postav mogli pogledati i dvije privremene izložbe: “Ispričat ću ti priču autorice” Timke Alihodžić i “Kod gradskih vrata kroz stoljeća” autora Jakova Vučić i Hrvoja Manenice. Održane su i prezentacije Multimedijalna rekonstrukcija ciborija prokonzula Grgura i Muzejska radionica kroz povijest, priopćili su iz Arheološkog muzeja.

Posebno veliki interes naši mali ali i veliki posjetitelji su iskazali za radionice s didaktičkim igračkama gdje je vladala velika gužva tijekom cijele večeri. Održane su radionice Zavirite u svijet didaktičkih igračaka čiji su autori Frane Šunić i Melita Mičić  i Kako su se igrala djeca u antici autorica Timke Alihodžić i Morane Vuković. Naš cilj bio je kroz ove radionice približiti kulturne spomenike, povijest i muzejsku djelatnost djeci različitih uzrasta na opipljiv način. Stoga smo posebno sretni i ponosni što su i naši najmlađi posjetitelji ostali budni do kasno i igrali se s nama u “Noći Muzeja”, dodali su.

Svojevrsnu zabavu za one odrasle, pak, pripremio je Muzej antičkog stakla koji je za sve svoje sinoćnje posjetitelje organizirao bogatu lutriju. No, to nije jedina stvar koja je plijenila pozornost.

Uz već poznatu izvrsnu stalnu postavu, MAS je sinoć predstavio i izložbu Nade Debelić “Vivere cum vitro” i “Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka”, no i zabavni dio programa u vidu koncerta Vafunkoolersa.

Ako se propustili ovogodišnju “Noć muzeja”, svakako postave možete pogledati u uredovno radno vrijeme zadarskih muzeja, a želi te li opet mukte pogledati isto, morat ćete se strpjeti punih 12 mjeseci.

No, da ne bi toliko čekali, naša ekipa sinoć je prošetala muzejima te vam donosi galeriju fotografija…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...