Nove tehnologije ukinut će pet milijuna radnih mjesta

Nova industrijska revolucija podarit će svijetu napredak na području trodimenzionalnog printanja i biotehnologije, ali će također potaknuti ukidanje pet milijuna radnih mjesta u idućih pet godina.

Takozvana četvrta industrijska revolucija ‘prouzročit će u idućih pet godina dubinske poremećaje ne samo u poslovnim modelima već i na tržištima rada’, objavio je Svjetski gospodarski forum (WEF) prilikom predstavljanja izvješća, pripremljenog za godišnji neformalni skup političkih i gospodarskih čelnika u švicarskom zimovalištu Davosu.

Ove će godine taj skup biti održan od 20. do 23. siječnja.

Glavna je pokretačka snaga prve industrijske revolucije bio parni stroj, drugu su predvodili električna struja i pokretne trake, treću elektronika i robotika dok će u četvrtoj gospodarstvo preobraziti niz novih trendova, uključujući velike podatkovne i ‘pametne’ centre.

Ujedno će ta preobrazba rezultirati ‘… neto gubitkom više od pet milijuna radnih mjesta u 15 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju’, konstatirao je WEF nakon analize potencijalnog utjecaja novih tehnologija na američko, njemačko, francusko, kinesko, brazilsko i druga gospodarstva.

Procjenjuje se da bi ukupno mogao biti izgubljen 7,1 milijun radnih mjesta, uglavnom u istraživanju i razvoju i upravi, a otvoren bi trebao biti 2,1 milijun, ponajprije na području informatičkog inženjerstva i matematike.

‘Ako se danas ne poduzmu hitne i ciljane mjere upravljanja prijelaznim razdobljem i ako se ne formira radna snaga čije će vještine biti tražene i u budućnosti, vlade će se morati nositi sa sve većom nezaposlenošću i sve dubljom nejednakošću, a kompanije sa sve manjom bazom potrošača’, upozorio je u priopćenju izvršni predsjedatelj WEF-a Klaus Schwab.

Odvojeno je istraživanje pokazalo da će se na udaru promjena naći žene, koje bi mogle trpjeti ‘nesrazmjerno negativne posljedice’.

Iako će gubitak radnih mjesta biti relativno ravnomjerno raspoređen na oba spola i muškarci će činiti 52 posto u očekivanom neto gubitku 5,1 milijun radnih mjesta, oni de facto još uvijek dominiraju na tržištu rada pa će 48-postotni udio žena u gubitku radnih mjesta biti relativno veći nego njihov udio u tržištu rada, pokazalo je istraživanje.

Dodatni je problem što su žene slabije zastupljene u tehničkim profesijama u kojima će biti otvorena nova radna mjesta, dodaju autori istraživanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...