Od 17 rezanih brodova, 4 ih je iz Zadarske županije

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je sve isplate u ukupnom iznosu od 35.686.381,21 kuna na osnovi dodijeljenih sredstava iz Europskog ribarstvenog fonda u sklopu mjere 1.1. “Trajna obustava ribolovne aktivnosti”, tzv. scraping. Sva sredstva namijenjena za ovu mjeru su i iskorištena i to za 17 uništenih i 1 prenamijenjeno ribarsko plovilo, izvijestila je nedavno Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Od navedene brojke, četiri plovila otpada na Zadarsku županiju i to brod Kapo Georga Kolege iz Zadra, brod Ljubo ribolovnog obrta Ljubo s Pašmana, brod Ruda tvrtke Kali d.o.o, te brod Kolega tvrtke Kolega Commerce iz Kali.

Podsjetimo, cilj mjere trajne obustave ribolovnih aktivnosti je uskladiti i prilagoditi hrvatsku ribolovnu flotu radi postizanja održive ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i raspoloživih resursa. Predmet potpore je naknada vlasnicima ribarskog plovila koja obuhvaća jednokratna namjenska bespovratna novčana sredstava za trajnu obustavu ribolovne aktivnosti (udio javne potpore iznosi 100%). Trajna obustava ribolovne aktivnosti može se postići samo uništavanjem ili prenamjenom, a provodi se u segmentima gospodarskog ribolova na moru, i to u ribolovu okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama i u ribolovu pridnenim povlačnim mrežama – koćama.

Korisnik ove mjere mora biti vlasnik važeće povlastice, ribarsko plovilo mora posjedovati važeću dozvolu za plovidbu brodice i mora biti upisano u Registar ribarske flote Republike Hrvatske najmanje pet godina. Također, ribarsko plovilo mora biti staro najmanje petnaest godina, imati dostatnu ribolovnu aktivnost od minimalno 60 ribolovnih dana u svakoj od godina, odnosno u 2012. i 2013. godini, mora biti autorizirano u segmentu koćarskog, odnosno plivaričarskog ribolova, mora ostvariti najmanje 51% ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ili koćarskog ribolova, ovisno o ribolovnom alatu za koji se traži potpora, u svakoj od godina, odnosno u 2012. i 2013. godini.

Za rad na ribarskom plovilu većem od 30 GT-a, a koje je predmet potpore, tijekom 2012. i 2013. godine mora biti zaposlen najmanje jedan član posade. Korisnik mora imati podmirene financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske i sve obveze propisane Zakonom o morskom ribarstvu te propisima donesenim na temelju istog. Uništavanje ili prenamjena koje je predmet potpore ne smije biti financirano nikakvim drugim javnim izdacima te uništavanje plovila mora biti izvršeno u brodogradilištu/rezalištu koje udovoljava zahtjevima navedenim u Uputama Pravilnika, navode iz Agencije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...